Gena prostiei a fost descoperita de cercetatorii americani, in urma unui studiu pe soareci, fiind botezata "gena Homer Simpson", dupa faimosul personaj din serialul de televiziune animat Homer Simpson.

Gena este activa in acea parte a creierului care regleaza modul in care animalele acumuleaza noi cunostinte si isi creeaza amintiri.

Dezactivarea acestei gene a facut ca soarecii inclusi in studiu sa devina mai descurcareti atunci cand au fost asezati intr-un labirint, iar memoria lor s-a dezvoltat mai mult.

"Marea intrebare este de ce noi - sau soarecii - detinem o gena care ne face mai putin destepti, o gena Homer Simpson", a spus John Hepler, profesor de farmacologie, autor al acestui studiu. "Cred ca nu vedem tabloul complet. RGS14 ar putea fi o gena de control cheie intr-o zona a creierului unde, atunci cand este dezactivata, se emit semnale privind capacitatea de invatare sau de memorare", a mai spus acesta.

Oamenii de stiinta stiau demult de existenta genei RGS14 la oameni, transmite Daily Mail.

Acestia au descoperit ca la soareci la care aceasta gena a fost dezactivata, regiuni ale creierului care nu functionau corespunzator pana atunci au inceput sa primeasca mai multe impulsuri electrice. Ca urmare a acestui lucru, soarecii au inceput sa recunoasca obiecte amplasate in custile lor.

De asemenea, soarecii au reusit sa parcurga labirintul mult mai usor. Oamenii de stiinta sustin ca dezactivarea genei RGS14 nu ar afecta cu nimic functionalitatea creierului, insa i-ar da o mai mare capacitate de memorie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.