Patru milioane de copii au murit in ultimul deceniu din cauza Guvernelor care nu au implementat politici medicale adecvate in directia celor saraci, potrivit ONG-ului Salvati Copiii.
Acest raport foarte critic reprezinta o ultima salva in acest domeniu inainte de reuniunea internationala de la ONU, la sfarsitul lui septembrie, pentru a discuta eforturile implementate in cadrul Obiectivelor Mileniului pentru Dezvoltare (OMD), adoptate in cadrul unui summit ONU in urma cu zece ani, relateaza MEDIAFAX.

"Cateva progrese semnificative au fost realizate pentru reducerea mortalitatii infantile in ultimii ani, dar 8,8 milioane de nou-nascuti si de copii mor in fiecare an", a subliniat Carolyn Milles, vicepresedinte al organizatiei Salvati Copiii. "Prea adesea, locul in care copiii traiesc si veniturile parintilor lor sunt determinante pentru a sti daca vor primi ingrijiri putin costisitoare pentru a evita moartea". "Trebuie sa lucram cu totii la reducerea acestor inegalitati fatale, nu doar intre tari ci si in cadrul acestor tari", a adaugat ea.

Salvati Copiii a examinat cifrele in cazul a 42 de tari unde mortalitatea este ridicata. Potrivit organizatiei, copiii cei mai saraci sunt cei mai susceptibili sa moara. Daca toti copiii aveau acelasi risc de a muri precum cei mai bogati 20 la suta din tara lor, moartea a patru milioane de copii ar fi putut fi evitata in ultimii zece ani, conform raportului. Principalele probleme sunt ingrijirile inainte si dupa nastere, ingrijiri specializate la nastere si tratamente putin costisitoare pentru tratarea bolilor cele mai mortale: pneumonia, diareea si paludismul.

Conform raportului, din 1990 rata mortalitatii infantile a scazut cu 28 la suta, o rata inca inferioara celei retinute de programul OMD, care este de doua treimi pana in 2015. Multe tari in care riscurile sunt ridicate - inclusiv Ghana, Indonezia, Mozambic, Egipt si Bolivia - au redus notabil numarul de decese. Insa Ciadul, RD Congo, Kenya, Africa de Sud si Zimbabwe au inregistrat rate de mortalitate in crestere in ultimul deceniu, adauga raportul.

Citeste si:
Copiii din Daneș pot numi acasă școala renovată de un ONG cultural
Copiii din Daneș pot numi...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.