Pana acum nu existau dovezi concludente care sa sprijine teza conform careia telefoanele mobile afecteaza organismul. Un studiu recent a scos la iveala ca undele radio pe care le emit aceste aparate afecteaza celulele corpului uman si modifica ADN-ul. Autorii cercetarii spun ca mai au nevoie de timp pentru a determina exact efectul telefoanelor mobile asupra sanatatii. Undele radio provenite de la telefoanele mobile dauneaza celulelor corpului uman si altereaza ADN-ul, arata un studiu citat de BBC online.

Totusi, studiul finantat de Uniunea Europeana nu a dovedit ca modificarile facute de undele radio ADN-ului ar reprezenta un risc pentru sanatatea umana. Autorii studiului spun ca este nevoie de mai multe cercetari pentru a determina efectul precis al telefoanelor mobile asupra sanatatii, iar specialistii britanici spun ca aceste rezultate nu ar trebui sa constituie motive de ingrijorare. Peste 1,5 miliarde de oameni folosesc telefoane mobile, iar dezbaterea privind siguranta acestora dureaza inca de la aparitia lor. Un raport finantat de guvernul britanic in 2000 a concluzionat ca nu exista dovezi care sa sugereze ca telefoanele mobile pot dauna sanatatii, dar a recomandat ca masura de precautie ca aparatele sa nu fie folosite de copii.

Studiul care a durat patru ani a incercat sa descifreze efectele radiatiilor asupra unor animale de laborator si a celulelor umane. S-a descoperit ca dupa ce au fost expuse la campuri electromagnetice celulele au prezentat mai multe "defectiuni" ale ADN-ului care nu au putut fi intotdeauna reparate de celula. Defecte au fost remarcate si la nivelul ADN-ului celulelor din generatia urmatoare, iar celulele mutante sunt considerate o posibila sursa de cancer. Franz Adlkofer, conducatorul studiului, a spus ca oamenii ar trebui sa foloseasca telefoanele fixe intotdeauna cand acest lucru este posibil. "Nu vrem sa cream panica in randul publicului, dar este bine sa ne luam masuri de precautie", spune el, adaugand ca un studiu concludent ar putea dura inca patru sau cinci ani. Alte studii au sugerat ca radiatiile emise de telefonul mobil ar putea incalzi tesuturile, cauzand dureri de cap si greata, dar nu s-a dovedit ca ele pot avea efecte serioase pe termen lung.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.