Cercetatorii japonezi au inventat un aparat care permite persoanelor care sufera de paralizie musculara totala sa zica "da", sau "nu", prin masurarea fluxului sanguin din creier. Persoanele afectate de aceasta boala grava, ajung in final sa nu mai poata vorbi sau efectua nici un fel de miscare. Cercetatorii au pus la punct un dispozitiv care, pus pe capul pacientului, emite raze infrarosu care masoara fluxul sangelui in creier.

"Daca pacientul vrea sa spuna da, el trebuie sa isi stimuleze gandirea, de exemplu prin efectuarea unui calcul mintal sau prin interpretarea mintala a unui cantec, lucru care va determina un flux suplimentar de sange in lobul frontal", au explicat cercetatorii. Pentru a spune nu, bolnavul trebuie sa se destinda complet pentru a lasa fluxul sanguin la acelasi nivel. Aparatul da un raspuns corect in proportie de 80%. Aparatul va fi vandut in Japonia, la pretul de 3.470 de euro.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.