Presedintele Saparmourat Niazov, supranumit Turkmenbasi (ghidul tuturor turkmenilor), a interzis utilizarea inregistrarilor muzicale in timpul concertelor, la televiziunea nationala si chiar la nunti, a anuntat ieri presa locala. Decretul presedintelui Niazov precizeaza ca "utilizarea inregistrarilor sonore influenteaza negativ dezvoltarea artelor cantatului si a muzicii", a explicat cotidianul oficial "Neitralnii Turkmenistan".

"Epoca de independenta e marcata de inflorirea autentica a culturii si artelor nationale. Acest decret este indispensabil pentru apararea traditiilor culturale, in special muzicale, ale natiunii turkmene impotriva influentei negative a factorilor straini", a declarat Niazov la semnarea documentului. Mare amator de arta populara, presedintele pe viata asista la concerte ale caror programe contin in special cantece care il glorifica si ale caror versuri le scrie chiar el.

Aceleasi cantece sunt difuzate in fiecare zi de posturile nationale de radio si televiziune. Interpretii cei mai merituosi primesc din mainile presedintelui prime mergand pana la zece mii de dolari. Acest decret este ultimul dintr-o serie intreaga de masuri ciudate adoptate de Niazov in ultimii ani. El a mai hotarat sa schimbe denumirea lunilor calendaristice, acestea purtand acum numele unor eroi nationali, al mamei liderului turkmen si al acestuia din urma. Niazov a mai decretat o impartire a vietii in 12 etape, potrivit careia batranetea ar incepe la varsta de 85 de ani, iar perioada pe care o traverseaza el insusi, la 65 de ani, este una "inspiratoare".

Potrivit decretului, copilaria se termina la 13 ani, iar adolescenta se prelungeste pana la 25 de ani. Dupa aceasta varsta, cetatenii tarii sunt considerati "oameni tineri", iar la 37 de ani devin "oameni maturi". Printre celelalte etape figureaza una "profetica" (de la 49 la 61 de ani) si alta "inspiratoare" (intre 61 si 73 de ani). Orice cetatean care atinge varsta de 97 de ani va fi numit "Ogouzkhan", dupa fondatorul natiunii turkmene.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.