Cosmonautul rus Serghei Krikaliov, comandantul celei de-a 11-a expeditii pe Statia Spatiala Internationala (ISS), a batut ieri recordul de timp acumulat in spatiu, depasind cele 747 de zile si 14 ore ale cosmonautului rus Serghei Avdeev, care a detinut recordul timp de aproape sase ani. in cifre absolute, noul record va fi cunoscut in luna octombrie, cand se va finaliza misiunea celei de-a 11-a expeditii pe ISS, iar Krikaliov se va intoarce pe Pamant impreuna cu americanul John Philips. Krikaliov, in varsta de 46 de ani, este unul dintre cei mai experimentati membri ai grupului de cosmonauti rusi.

El a urmarit prabusirea fostei URSS de pe statia spatiala Mir, fiind singurul cosmonaut care a iesit in spatiu ca "sovietic" si s-a intors pe Pamant ca "rus". Atunci, Krikaliov a petrecut pe Mir unsprezece luni, iar cu prilejul unor zboruri anterioare (1988 si 1989) acumulase deja 151 de zile in spatiu. impreuna cu americanul William Shepherd si rusul Iuri Guidzenko, Krikaliov a format primul echipaj care a calatorit pe ISS, in octombrie 2000, si a participat in 1998 la un zbor pentru efectuarea unor reparatii privind statia spatiala pe vremea cand aceasta nu era inca locuita.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.