Expertii considera ca au nevoie de timp pentru a putea explica temperaturile ridicate din primele sase luni ale anului 2010, considerate cele mai ridicate temperaturi inregistrate pe planeta pana in prezent.

Din ianuarie si pana in iunie, temperatura medie inregistrata pe glob, in oceane si pe uscat, a fost cea mai mare inregistrata vreodata, potrivit datelor Agentiei americane pentru Ocean si Atmosfera (NOAA), relateaza MEDIAFAX.

Aceasta a atins, in medie, 14,2 grade Celsius, cu 0,68 grade Celsius mai mult decat media inregistrata in secolul al XX-lea. Valori maxime au fost inregistrate in special "intre aprilie si iunie in Europa Centrala, in partea de nord a continentului nord-american, nordul continentului sud-african, Africa de Vest si bazinul Caraibilor", a declarat Jean-Pierre Ceron, adjunctul directorului serviciului de climatologie din cadrul Meteo France. Mai mult, pana la sfarsitul primaverii, toate oceanele erau calde.

Expertii pun fenomenul pe baza modificarilor climatice, dar nu exclud nici alte cauze posibile, precum faimosul fenomen El Nino.

Potrivit NOAA, cele zece recorduri de temperatura globala, din 1880 si pana in prezent, au fost inregistrate toate in ultimii 15 ani.

Totodata, specialistii compara acest fenomen cu efectul unei marei: "De exemplu, daca sunteti pe plaja, iar valurile vin si se retrag, este foarte dificil sa stiti daca nivelul marii urca, doar privind valurile. Insa, acest lucru nu impiedica nivelul marii sa creasca, putin cate putin, acest lucru fiind foarte dificil de detectat". Astfel, daca marea este modificarea climatica, valurile pot fi, spre exemplu, El Nino, un fenomen care a reaparut in Pacific, in iunie 2009, dar care a disparut in mai 2010.

  • 25 de ani de anomalie - "Lumea se incalzeste in mod rapid"

Climatul, contrar meteorologiei, vizeaza modificarile medii pe termen lung, in special cand trebuie sa tii cont de variatii de tip El Nino, care se pot manifesta timp de mai multi ani, spun expertii. Potrivit NOAA, iunie 2010 a fost cea de a 304-a luna consecutiva cea mai calda la nivel global, in comparatie cu media inregistrata in secolul al XX-lea.
Citeste si:
Decizie radicală luată de Austria: Guvernul nu mai construiește...
Decizie radicală luată de...

Este astfel vorba despre 25 de ani de anomalie. "In acest caz, vorbim deja despre climat, nu mai vorbim despre meteorologie. Lumea se incalzeste, intr-un ritm foarte rapid", potrivit cercetatorilor.

Met Office, serviciul meteorologic britanic, este de aceeasi parere. "In contextul (primului) deceniu al mileniului trei, cel mai cald inregistrat vreodata", datele record din 2010 "sunt un indiciu in plus asupra incalzirii climatului", a declarat Barry Gromett, purtatorul de cuvant al institutiei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.