Dupa ce au creat roboti, care sa ingrijeasca persoanele in varsta, altii, pe care studentii la medicina sa faca studii anatomice, japonezii revolutioneaza lumea inventicii cu primul android femeie. Repliee Q1, asa au "botezat-o" oamenii de stiinta care au creat-o, poate sa clipeasca si sa-si miste bratele ca oricare dintre noi. Pare chiar sa respire. Pentru stiinta, inventia este un succes, pentru altii - doar un pas spre dezumanizare.

Are piele din silicon si senzori de miscare

Robotul, care are infatisarea unei femei asiatice, pare a fi luat direct din cele mai bune filmele SF: invelisul androidului femeie nu mai este creat ca pana acum din material plastic, ci dintr-un silicon flexibil, care reda fidel textura pielii umane. Senzori si motorase ii permit lui Repliee sa se miste si sa reactioneze ca un om. Androidul a fost in asa fel creat incat sa si arate ca un om real.

Desi pana acum Repliee nu poate sta decat jos, cercetatorii sunt increzatori ca cele 31 de dispozitive cu care este prevazuta in partea superioara a corpului, alimentati de un compresor cu aer, ii vor permite in curand sa si mearga. "Am creat multi alti roboti pana acum", a declarat profesorul Hiroshi Ishiguru de la Universitatea din Osaka, unul dintre "parintii" lui Repliee, "am realizat insa cat de important este aspectul lor exterior. Abia infatisarea umana ii confera unui robot veridicitate".

Candva ne va fi greu sa facem diferenta dintre o fiinta umana si un robot

"Intr-o buna zi, robotii ne vor face sa credem ca sunt intr-adevar fiinte umane", considera profesorul. Inaintea androidului femeie, Ishiguru a creat versiunea Repliee R1, un robot uman cu infatisarea unei fetite japoneze in varsta de cinci ani. La fel ca Q1, acesta era prevazut cu senzori ce ii permiteau sa se miste in diverse directii in functie de impulsurile primite din exterior. Miscarile robotului femeie sunt programate dupa cele ale unei femei japoneze, insa Repliee Q1 poate actiona si independent.

Androidul poate chiar interactiona cu oamenii, raspunzand - potrivit lui Ishiguro - la atingere. Profesorul japonez crede, de asemenea, ca exista posibilitatea ca in scurt timp sa fie creati roboti umani intr-atat de performanti, incat sa fie de-a dreptul confundati, cel putin pentru zece minute, cu oameni reali.

Oamenii uita ca au de-a face doar cu o masinarie

Ceea ce trezeste temeri este insa faptul ca oamenii, care intra in contact cu Repliee, uita, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii japonezi, ca au de a face, de fapt, cu un robot. "Se poate vedea cu ochiul liber ca Repliee este android, insa fara a constientiza, noi reactionam ca si cum ar fi vorba despre o femeie", a explicat Ishiguro.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.