Gratie telescopului Europe's Planck oamenii pot vedea prima imagine completa a intregului univers.
Telescopul Europe's Planck, trimis in spatiu anul trecut pentru a descoperi originile universului de catre Agentia Spatiala Europeana, a costat 600 milioane de dolari. Misiunea sa era sa afle varsta universului si evolutia pe care a avut-o cosmosul dupa Big Bang.

Potrivit The Telegraph, satelitul a inceput sa trimita primele imagini in septembrie 2009, de la o distanta de peste 14 milioane de kilometri, insa abia acum a fost emisa o fotografie in care este captat intregul univers.

Imaginea arata partile vizibile de pe Pamant, dar si instrumente sau spatii sensibile la lumina. Centrul de interes este bineinteles Calea Lactee, care domina spatii largi, iar linia luminoasa de pe orizontala reprezinta locul unde se afla soarele si luna. Cercetatorii isi vor dedica ani buni de studiu incercand sa descifreze fotografia si sa o explice cum Universul a ajuns la forma la care se afla acum, insa aceasta imagine este un nou record pentru stiinta.

”Ceea ce vedem in fotografie este structura galaxiei noastre si ne spune multe lucruri despre ce se intampla in vecinatatea Soarelui si despre cum iau nastere galaxiile si cum evolueaza”, a declarat pentru BBC News, profesorul Andrew Jaffe, unul dintre membrii Europe’s Planck.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.