Daca un barbat ar plange in fata unei femei, aceasta nu ar sari imediat in bratele lui, insa in cazul soriceilor, lacrimile masculilor le fac pe femele mai receptive la reproducere.
Potrivit unor studii recente demarate de Kazushige Touhara, profersor in cadrul Universitatii din Tokyo, a declarat ca lacrimile de soarece contin un feromon al sexului, substanta ESP1, care trezeste femelelor instinct de reproducere.

In timp ce feromonii sexului au efecte similar in cazul altor animale, noul studiu arata pentru prima oara cum aceasta interactiune functioneaza “la nivel molecular, dar si la nivelul creierului”.

Potrivit National Geographic, in general soarecii secreta subtante lacrimogene pentru a nu lasa globul ocular sa se usuce, insa cand sunt in perioada de inmultire, lacrimile si feromonii se imprastie in tot corpul si in cuiburile lor, atragand astfel femelele. Astfel cand o fetita-soricel, intra in contact cu un soarece “inlacrimat” ele recepteaza feromonul prin miros cu ajutorul unui organ olfactiv auxiliar denumit vomeronasal. Femeie trebuie sa intre in contact cu aceasta substanta, deoarece nu este un compus volatile, astfel dupa contact, feromonul sa poata fi trimis catre regiunea din creier care se ocupa de reproducere. In acest stadiu femeia este de trei ori mai predispusa sa se inmulteasca.


Functioneaza si la oameni?
Nu va puneti foarte mari sperante ca femeile o sa cada la picioarele voastre, deoarece oamenilor le lipseste gena responsabila de feromonul ESP1 si receptorii sai, asa ca barbatii nu au cum sa atraga femeile din punct de vedere chimic, doar aratandu-si partea mai sensibila, a mai declarat Touhara.

“Noi oamenii nu mai folosim comunicarea chimica aproape deloc, deoarece avem alte moduri de perceptive”, doar o simpla privire ne poate arata daca suntem atrasi sau nu de parteneri, iar in plus, folosim limbajul, a adaugat autorul studiului. Una peste alta, studiile in acest domeniu pot conduce la noi metode de control a populatiei soarecilor si impiedicarea inmultirii lor exagerate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.