Desi pana acum se credea ca gravitatia este uniforma, aceasta este foarte diferita in diverse parti ale lumii, anunta cercetatorii de la Agentia Spatiala Europeana (ESA).
Folosindu-se de date colectate in ultimele luni, cu ajutorul satelitului GOCE, oamenii de stiinta de la ESA, au realizat o “harta” a gravitatiei pe Glob.

Potrivit Popsci, harta denumita geoid, reflecta ridicaturile si vaile Pamantului prin prisma efectelor gravitationale. In plus, aceasta prezinta si o imagine a Pamantului, asa cum ar arata daca ai fi acoperit de un ocean dictat de gravitatie. Datele arata miscarile magmei din interiorul Pamantului, ceea ce modifica si gravitatia cate putin. De asemenea, schimbarile climei ar putea fi observate mai usor din moment ce se poate observa modul in care oceanele transfera energia in jurul Globului.

Satelitul GOCE zboara cel mai aproape de Terra, la doar 254,9 kilometri altitudine, atat de jos incat ar putea sa cada din cer. Acesta poarta trei perechi de blocuri de platina in interiorul unui gradiometru care simte si cele mai mici efecte gravitationale, de pana la 1 din 10.000.000.000.000 din gravitatia pe care o simtim noi pe Pamant, scrie BBC. In plus, cercetatorii au mai explicat ca gravitatia este mai puternica in zona Indoneziei si a Islandei si mai slaba in Oceanul Indian, Himalaya, insulele Caraibe si Golful Hudson.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.