Romania isi continua scaderea in topul celor mai pasnice tari din lume potrivit Indicelui mondial al pacii (GPI), dat publicitatii marti, ajungand pe pozitia 45, cu 1,749 puncte, plasandu-ne pe pozitia 24, in 2008 si pe 31, in 2009.

Romania a devenit semnificativ mai putin pasnica din cauza cresterii numarului de conflicte interne si externe, a protestelor violente si a instabilitatii politice, precum si in urma deteriorarii situatiei drepturilor omului, scrie NewsIn. In pofida acestor evolutii negatice, Romania a alocat mai putine resurse armatei, ca proportie din PIB.

Bucurestiul se afla pe locul din cele 27 de state din regiune. In comparatie, Grecia, unde protestele fata de masurile de austeritate impuse de Guvern s-au soldat cu trei morti, se afla pe locul 62.

In ansamblu, intreaga lume a devenit mai putin pasnica pentru al doilea an la rand, arata GPI. Pe masura ce situatia economica se deterioreaza in continuare, datele de anul acesta arata o intensificare a conflictelor si o crestere a instabilitatii legate de recesiunea care a inceput la sfarsitul anului 2008. In mai multe tari s-au inregistrat cresteri importante ale numarului de omucideri, ale protestelor violente si ale temerilor de crime.

Raportul analizeaza situatia din 149 de tari, de la Afganistan la Zimbabwe, listate in functie de cat de pasnice sunt. Potrivit topului de anul acesta, cele mai pasnice tari sunt Noua Zeelanda, Islanda si Japonia, in timp ce pe ultimele trei pozitii sunt Afganistanul, Somalia si Irakul.
Dintre tarile vecine Romaniei, un loc mai bun il are doar Ungaria, clasata pe pozitia 20 (1, 495). Bulgaria este pe locul 50 (1,785), in timp ce Republica Moldova, Ucraina si Serbia ocupa locurile 66, 97, respectiv 90.

Indicele foloseste o scara de la 1 la 5, in care 1 este atribuit situatiei celei mai pasnice.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.