Un tribunal din Rusia a refuzat eliberarea conditionata a unui cercetator rus in domeniul controlului armelor care executa o pedepsa de 15 ani de inchisoare pentru spionaj in favoarea Marii Britanii si a SUA, dupa ce gardienii penitenciarului au gasit firimituri pe masa din celula sa.

Igor Sutiaghin, care a petrecut deja 10 ani in inchisoare, a fost, de asemenea, pedepsit pentru ca a vorbit cu sotia sa de pe telefonul mobil al unui detinut si pentru ca s-a plimbat prin curtea inchisorii fara paza, desi primise permisiunea pentru aceasta, relateaza NewsIn

Un tribunal din nordul Rusiei a decis luna trecuta ca incalcarea regulilor inchisorii este o dovada ca Sutiaghin nu "si-a schimbat comportamentul" si ca trebuie sa fie tinut in spatele gratiilor.

Sutiaghin, care executa cea mai lunga pedeapsa pentru spionaj de la destramarea Uniunii Sovietice, continua sa-si sustina nevinovatia, fiind declarat detinut politic de Amnesty International. "Anumite persoane influente nu vor ca Igor sa fie eliberat, orice ar fi", a declarat Viaceslav Sutiaghin, tatal expertului.

Analist la un think- tank din Moscova, Sutiaghin, in varsta de 45 de ani, a fost arestat in 1999 si acuzat ca a vandut informatii privind submarinele si sistemele ruse de avertizare impotriva rachetelor unei companii britanice.

Serviciul federal rus de securitate (FSB) a sustinut insa ca A lternative Futures, o firma de consultanta cu sediul la Londra, era un paravan al serviciilor secrete britanice si americane. Acuzatia nu a fost niciodata dovedita, dar Sean Kidd si Nadia Locke, cei doi britanici care s-au intalnit cu Sutiaghin, au disparut dupa arestarea sa.

Igor Sutiaghin a sustinut in schimb ca informatiile pe care le-a oferit celor doi proveneau in totalitate din surse deschise, in special reviste straine. El a adaugat ca nu a avut niciodata acces la informatii secrete.

"Nu sunt vinovat",
a spus Sutiaghin la procesul sau, in 2004. "Singura mea greseala este ca am avut contacte cu cetateni straini", a adaugat el. Sutiaghin a fost platit cu 14.000 de lire sterline de firma Alternative Futures.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.