Potrivit unui studiu, radiografiile repetate cresc riscul de cancer tiroidian.

Cercetatorii au descoperit ca pacientii care si-au facut in jur la zece radiografii dentare sunt predispusi la cancer de cinci ori mai mult decat persoanele care nu au fost expuse la raze X, informeaza Daily Mail.

Chiar daca aceste radiografii sunt necesare si au devenit o obisnuinta, oamenii de stiinta spun ca ar trebui facute doar atunci cand este obligatoriu, si nu in cadrul verificarilor de rutina.

Studiul a fost facut cu ajutorul a 313 bolnavi de cancer tiroidian si un numar similar de persoane sanatoase. Dupa ce au fost intervievate toate persoanele, cercetatorii au descoperit ca persoanele care au facut mai mult de patru radiografii dentare aveau de doua ori mai multe sanse sa se imbolnaveasca, decat persoanele care nu facusera niciodata o radiografie dentara, si riscul creste direct proportional cu numarul de expuneri la razele X pe scaunul medicului stomatolog.

Confruntandu-se cu o rata a cancerului tiroidian de doua ori mai mare fata de ultimii 30 de ani, oamenii de stiinta spun ca riscul radiografiilor dentare a fost trecut cu vederea prea usor

"Studiile au scos in evidenta ingrijorarea noastra ca radiografiile dentare, la fel ca ca radiografiile facute in zona pieptului sau a partii superioare a corpului in general, ar trebui prescrise cand pacientul are o anumita nevoie medicala si nu ca parte a unor investigatii de rutina sau cand se inregistreaza ca pacient la un cabinet stomatologic"
, a declarat Dr. Anjum Memon, cercetator al scolii medicale Brighton and Sussex.

Medicii recomanda pacientilor sa isi protejeze glanda tiroida prin purtarea unor gulere usoare de plumb atunci cand au nevoie de radiografii.

Interesant este ca si in cazul personalului medical care lucreaza in clinici stomatologice, indiferent ca este vorba despre medici sau asistente, numarul cazurilor de cancer tiroidian este in crestere, ceea ce sugereaza faptul ca chiar si expunerea indirecta este periculoasa.

Citeste si:
Cand greselile fac istorie! Inventii accidentale revolutionare
Cand greselile fac istorie!...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.