La Targu Mures a avut loc, marti, o premiera in medicina romaneasca: reglarea la distanta, prin internet, a protezelor auditive ale unui pacient, care s-a efectuat cu ajutorul unui specialist aflat in Germania.
“Prin acest prim caz, Romania a devenit a cincia tara din lume, dupa Germania, SUA, Rusia si Malaezia, care a implementat sistemul de reglare a protezelor auditive si a altor sisteme implantabile de protezare de la distanta. E un proiect important pentru toata medicina romaneasca, pentru ca este primul de acest gen din Romania si se adreseaza pacientilor cu deficiente auditive”, a declarat dr. Enrico Metaxa, medic specialist din Targu Mures, coordonatorul proiectului, transmite corespondentul NewsIn.

Potrivit acestuia in Romania exista peste un milion de persoane cu probleme auditive, din care 85% pot fi remediate numai prin protezarea auditiva. “Din pacate numarul acestor pacienti creste de la an la an, pentru ca populatia imbatraneste. Acest program permite reglajul protezelor auditive si a altor sisteme implantabile de protezare de la distanta, de la orice distanta acolo unde exista linie telefonica si internet”, a adaugat medicul.
rude
Acesta considera procedura binevenita, intrucat exista foarte multi pacienti care trebuie sa se deplaseze distante mari pentru reglarea protezei. Enrico Metaxa a precizat ca pregatirea pentru implementarea sistemului a durat un an si jumatate. “Nu este doar rodul muncii mele ca doctor, ci si al echipei AUDIOMED, si, in primul rand al doamnei directoare Angela Matei - pe care am convins-o sa cumpere aceste sistem care nu este deloc ieftin - si a specialistului nostru in IT, Lorand Szabo, care a compatibilizat sistemul cu cel romanesc, pentru ca noi lucram pe diferite sisteme de informatii”, a explicat Enrico Metaxa.

De acum, reglajele protezelor auditive si a implanturilor cohleare se va face online de la Targu Mures, unde va fi baza, insa se urmareste introducerea lui si in alte centre din tara. „Asteptam ca si alte centre de audiologie si alti medici sa fie interesati de acest sistem, pentru ca este vorba de un progres al tehnicii, iar mai repede sau mai tarziu va trebui sa il aplicam si in Romania, vrem sau nu vrem, daca vrem sa fim in rand cu lumea. Implanturile se fac doar in cinci centre universitare din tara, Iasi, Bucuresti, Timisoara, Cluj si Targu Mures, pacientii sunt din toata tara, iar pentru a activa un implant trebuie sa deplaseze la centrul care i l-a implantat, dupa care se face un grafic de reglaj a implantului, de activare a electrozilor acestui implant, dupa care trebuie sa se deplaseze tot timpul. Acest sistem permite sa se faca reglajul direct din centru, in casa pacientului”, a mai declarat coordonatorul proiectului.

Investitia a depasit suma de 10.000 de euro. In Germania sistemul functioneaza de 15 ani in 300 de centre de audiologie, anual facandu-se intre 7.000 si 8.000 de reglaje ale protezelor auditive.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.