Pentru ca nici femeile nu sunt straine de tot ceea ce inseamna frica si fobie, afla ce le sperie cel mai mult pe reprezentantele sexului frumos
De regula, femeile adora sa se priveasca in oglinda. Sunt insa si situatii in care oglinzile si imaginea reflectata in ele exercita doar... groaza precum in cazul persoanelor care sufera de catoptrofobie sau eisoptrophobia. Nuditatea poate naste uneori temeri nerationale, iar ideea de a fi vazut dezbracata de catre anumite persoane sau de a vedea alte persoane dezbracate se poate transforma la nivel subconstient intr-o spaima de proportii.

Potrivit Garbo, teama este un sentiment firesc ce face parte din natura umana. La nivel constient sau subconstient, fiecare dintre noi se teme de ceva anume. Nu trebuie insa sa se faca confuzie intre frica si fobie. Frica este rationala, iar fobiile sunt irationale, nejustificate, excesive. Chiar daca sunt constientizate, fobiile nu pot fi suprimate peste noapte din subconstientul individului si nici nu pot fi tinute sub control. Netratate, fobiile pot avea un impact negativ asupra vietii cotidiene si pot afecta in mod drastic viata profesionala si chiar sociala a unui individ. Intr-un articol anterior va prezentam cateva din cele mai neobisnuite temeri si fobii ale barbatilor.

  • Catoptrofobia - Teama nejustificata de oglinzi

Oglinda a reprezentat dintotdeauna un obiect care a exercitat o fascinatie deosebita asupra oamenilor, fiind asociata la nivelul mentalului colectiv cu misterul, cu neobisnuitul. Dintotdeauna, femeile au adorat sa se priveasca in oglinda. Sunt insa si situatii in care oglinzile si imaginea reflectata in ele exercita doar... groaza precum in cazul persoanelor care sufera de catoptrofobie, adesea confundata cu eisoptrophobia. Specialistii diferentiaza insa cei doi termeni, catoptrophobia fiind definita drept frica de a trece prin fata unei oglinzi, iar eisoptrophobia ca teama de-a vedea propria imagine reflectata in oglinda.4 fobii bizare specifice sexului frumos

Aceasta fobie isi poate avea cauzele in superstitiile legate de acest accesoriu al frumusetii, in filmele sau in credintele populare conform carora spargerea unei oglinzi atrage dupa sine ghinion, iar privitul in oglinda deschide usile unei alte lumi si unei alte dimensiuni. Atunci cand se afla in apropierea unei oglinzi, mai ales atunci cand este suficient de mare incat sa expuna corpul la dimensiunea sa reala sau cand isi suprinde propria imagine intr-o suprafata reflectorizanta cel care sufera de catoptrofobia se panicheaza, transpira subit, devine palid, intampina dificultati in respiratie, este cuprins de frica si de panica. Catoptrofobia poate fi de asemenea declansata si de o trauma emotionala a individului asociate la nivel subconstient cu imaginea oglinzilor.

  • Gimnofobia – Teama irationala de nuditate

Nuditatea poate naste uneori temeri nerationale in mintea unei femei, iar ideea de a fi vazuta dezbracata de catre anumite persoane sau de a vedea la randul sau alte persoane dezbracate se poate transforma la nivel subconstient intr-o spaima de proportii. Spre deosebire de celelalte fobii, gimnofobia poate fi justificata partial prin faptul ca persoanele in cauza au o parere negativa despre propriul aspect fizic, evitand sa-si expuna trupul complet. Aceasta fobie isi poate avea originile intr-un anumit incident din experienta persoanei respective in care a fost expusa in fata celorlalti, asociind aceasta intamplare la nivel mental cu stanjeneala, cu sentimentele de jena si rusine. Prin urmare, gimofobia a luat nastere ca un mecanism de autoaparare in fata unei traume emotionale legate de expunerea goliciunii.4 fobii bizare specifice sexului frumos
Citeste si:
Top 10 celebritati care sufera de cele mai CIUDATE fobii
Top 10 celebritati care...

Persoanele care sufera de gimnofobie se tem sa faca dus atata timp cat exista posibilitatea de a fi vazuti, se tem sa-si schimbe hainele de fata cu alte persoane, se tem de propria sexualitate. Bataile iregulate ale inimii, greata, incapacitatea de a putea respira sau accelerarea ritmului respiratiei, transpiratie excesiva, groaza – acestea sunt cateva din simptomele care insotesc pacientul atunci cand este expus la scene de nuditate. Viata lor sexuala poate fi serios afectata caci persoanele in cauza sunt extrem de retinute si tematoare atunci cand vine vorba de contacte intime. Nivelul de frica resimtita de pacient variaza insa de la individ la individ.

Click aici
pentru a descoperii alte fobii specifice femeilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.