Norvegia gazduieste cea mai prietenoasa inchisoare din lume, la inaugurarea careia a participat regele Norvegiei si un cor de 30 de politisti cantand "We are the world".
Potrivit democraticunderground.com, inchisoarea Halden Fengsel se intinde pe o suprafata de 30 de hectare de padure in sud estul Norvegiei. Aceasta a fost construita pe durata a 10 ani si a costat 252 milioane de dolari.

In afara de spatiul generos pe care-l ofera, ce-i face pe detinuti sa se simta ca in vacanta? Inchisoarea este dotata cu un studio de inregistrari, piste de alergari si apartamente anexe, unde detinutii isi pot gazdui familiile care vin sa-i viziteze. Comparativ cu toate inchisorile americane, unde mirosul predominant este de transpiratie si urina, aici, te poti delecta cu mirosul de serbet de portocale, din interiorul "laboratoarelor-bucatarii", unde detinutii beneficiaza de cursuri de gatit .

"In sistemul de inchisori norvegian, ne bazam in primul rand pe drepturile omului si pe respect, de aceea niciun tratament de aici nu ni se pare special", a declarat guvernatorul inchisorii, Are Hoidal, citat de Time.com.

Halden este cel de-al doilea penitenciar, ca dimensiuni, din Norvegia, s-a deschis pe 8 aprilie si are o capacitate de a gazdui pana la 252 de detinuti. Potrivit fondatorilor, inchisorile represive nu ajuta in niciun fel la integrarea detinutilor in societate si nici nu scade rata de recidiva a acestora. De aceea, persoanele aduse aici, ar trebui sa resimta perioada de detentie ca pe o perioada de auto-corectie si trebuie sa fie motivati prin educatie si munca. Se pare ca acest sistem ar trebui aplicat si in Romania, pentru a ajuta la scaderea ratei de recidiva. In Norvegia numai 20% dintre detinuti se mai intorc in penitenciar in primii doi ani dupa ce au fost eliberati, in timp ce in Marea Britanie procentul tinde catre 60%.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.