SUA se confrunta cu o noua acuzatie de rau tratament aplicat prizonierilor de la inchisoarea Guantanamo. Un australian suspectat de terorism a dat in judecata armata americana pentru ca e tratat inuman de garzi. David Hicks a fost capturat alaturi de 500 de persoane in Afganistan la sfarsitul anului 2001. Barbatul sustine ca bataia si umilinta sunt cateva din tacticile folosite la interogatorii. inchisoarea Guantanamo din Cuba a fost in centrul mai multor scandaluri. Ultima confirmare a relelor tratamente aplicate prizonierilor anchetati pentru acuzatii legate de terorism vine de la un australian. David Hicks a dat in judecata armata americana pentru relele tratamente pe care soldatii americani i le-au aplicat. Barbatul de 29 de ani convertit la islamism sustine ca a fost batut in timp ce avea catuse la maini si era legat la ochi, amenintat cu arma si dat cu capul de asfalt. "Am fost batut, am fost legat la ochi si aveam catuse la maini. La un moment dat, un grup de detinuti, printre care ma numaram si eu, a fost batut timp de opt ore", a explicat barbatul. Hicks spune ca astfel de tehnici sunt un lucru obisnuit la inchisoarea americana din Cuba. Conform oficialilor americani, australianul nu a recunoscut nici una din acuzatiile de conspiratie de a comite crime de razboi si tentativa de omor. "O data cei care ma interogau mi-au oferit timp de 15 minute serviciile unei prostituate daca acceptam sa-i spionez pe ceilalti detinuti.

Dar am refuzat" a spus australianul in actul de acuzare. David Hicks sustine ca nu i s-a permis sa faca dus mai multe zile la rand, ca nu i s-a dat suficienta mancare. De asemenea, el a spus ca nu i s-au pus la dispozitie ziare si carti si ca nu i s-au permis nici un fel de contacte cu lumea exterioara, nici macar prin intermediul scrisorilor. Australianul sustine ca a fost supus acestor abuzuri pentru ca a refuzat sa coopereze cu anchetatorii sai. "Am fost dat cu capul de asfalt de mai mult ori (in timp ce eram legat la ochi). M-au obligat sa alerg cu picioarele legate, in timp ce sfoara imi sfasia carnea de pe glezne", a mai scris australianul acuzat de terorism. Mai mult, Hicks i-a acuzat pe anchetatorii sai ca l-au terorizat cu caini de paza si chiar l-au fortat sa ia droguri pentru a marturisi.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.