Ultima carte despre viata lui Mahatma Ghandi readuce in discutie obiceiurile sexuale ciudate ale liderului spiritual indian.
In contextul in care castitatea motivata religios a revenit in atentie, iar scandalurile sexuale ale clericilor abunda, o noua carte biografica despre parintele independentei Indiei, Mohandas Gandhi, atrage atentia asupra obiceiului acestuia de a dormi cu fete goale, pentru a-si pune la incercare castitatea profesata.

Potrivit cotidianul britanic The Independent, Gandhi ar fi fost un 'obsedat sexual', dupa cum scrie biograful Jad Adams in recenta sa carte, 'Gandhi: Naked Ambition'.

Casatorit la doar 13 ani, Ghandi a avut o viata sexuala aparent normala pana la 30 de ani, cand s-a hotarat sa imbratiseze idealurile de saracie si castitate, pentru a servi omenirea. O mare parte din aceste detalii legate de viata sexuala a lui Gandhi erau cunoscute, insa au fost distorsionate sau puse in umbra pentru a eleva imaginea celui care a fost ridicat la rangul de "Tata al Natiunii" indiene. Puse capat la capat, aceste detalii ne fac sa ne intrebam daca nu este potrivita descrierea facuta de premierul dinaintea independentei al statului indian Travancore, pentru care Gandhi era un "personaj periculos, un maniac sexual semi-reprimat", cu practici "anormale si nenaturale", potrivit Realitatea.

Sfaturile lui Gandhi, pentru care absenta ejacularii conferea omului o putere incredibila, se aplicau si cuplurilor casatorite. Astfel, el le recomanda sotilor sa nu ramana singuri cu sotiile, iar daca se simteau excitati, sa faca un dus rece. "Cel care isi conserva lichidul vital, capata puteri de neinvins", declara liderul indian.

In timp, dupa moartea sotiei sale si odata cu inasprirea vremurilor, Ghandi a avut nevoie sa-si testeze mai puternic taria spirituala. La 77 de ani, el dormea cu sotia unui nepot de-al sau, Manu, care avea 33 de ani. Celor care il criticau pentru experimentele sale, Ghandi le spunea ca, daca ar renunta la ele, ar insemna ca a fost invins, ca este un semn de slabiciune. Astfel, el si-a adus langa el o alta nepoata, de numai 18 ani, pe Aba. In 1948, cand a fost asasinat, Mahatma Ghandi le avea alaturi pe cele doua nepoate.

Una dintre "ispitele" lui Ghandi, declara la mai mult de 20 de ani de la moartea liderului, ca nu era vorba despre experimente de castitate (brahmacharya). Ghandi si-a aranjat pur si simplu regulile, dupa cum a vrut, ca sa nu fie pus intr-o lumina defavorabila.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.