Panourile publicitare au devenit un "personaj" nelipsit din peisajul urban pretutindeni si este din ce in ce mai greu sa mergi pe strada, in lift sau sau in toalete publice fara sa-ti fie prezentat vreun produs. Insa orasul brazilian Sao Paulo este un oras-fantoma al reclamelor, unde panotajul stradal este o infractiune.
Incepanad cu septembrie 2007, a 4 a cea mai mare metropola din lume a fost curatata de absolut toate afisele si panourile publicitare, chiar si pamfletele. Toata aceasta "deparazitare vizuala" a orasului face parte din initiativa primarului Gilberto Kassab, de a elimina incalceala de imagini si afise care incarca orasul facandu-l mai putin vizibil prin calitatile sale, decat prin campaniile disperate al diverselor companii.

"Legea unui oras curat" a fost lansata dintr-o necesitate de a combate poluarea: a apei, a sunetului, a aerului si a ambientului vizual. "Iar aceasta combatere a poluarii poate incepe cu cel mai evident sector, cel vizual", a declarat Kassab, potrivit weburbanist.com.

Intr-un articol publicat de catre arhitectura1906.ro, aceasta lege era numita Urban-perestroika, iar in afara de advertiseri, niciun locuitor din Sao Paulo nu se plange de aceasta masura drastica, din contra este una dintre cele mai populare si mai sustinute public legi din Brazilia. In timp ce advertiserii se gandesc sa-si mute rezidenta intr-un locatie mai permisiva si au lansat un soi de campanie sustinuta de Clear Channel, pentru a le le readuce in peisajul urban, sondajele arata ca peste 70% dintre populatia orasului de aprox 20 de milioane este fericita cu aceasta schimbare.

Potrivit The Independent, au fost introduse si linii telefonice speciale pentru sesizarea incalcarii acestei legi. "Intr-o zi am avut 3.000 de apeluri", a declarat satisfacut Kassab, adaugand ca "reclamele ne umplu ochii cu nimic" si ca Sao Paulo va fi urmat probabil de catre Buenos Aires si alte orase europene, dar nu si de Londra.

Insa ne intrebam cat de justificata este aceasta banare totala a publicitatii, care, in esenta este o metoda de comunicare. V-ati putea imagina spre exemplu Times Square sau Piccadilly Circus fara luminile lor faimoasele lor lumini, sau chiar revistele si ziarele fara niciun centimetru patrat de publicitate. Viata moderna ar fi plictisitoare fara advertising, care poate fi considerata, de ce nu? dreptul la opinie libera.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.