Ducem in spate o istorie plina de farmec dar si covarsitoare. In ciuda avansului tehnologic ce caracterizeaza omenirea ultimelor secole dar si a sangelui de exploratori ce ne curge prin vene ne mai uitam inca spre trecut si nu reusim sa-i dam de cap.
Kudika ne propune cateva raspunsuri la eternele intrebari: Cum au construit egiptenii piramidele? Care e originea ansamblului de la Stonehenge? Oare Atlantida a existat cu adevarat? Deocamdata tot ce avem sunt presupuneri si jumatati de adevar. Tocmai asta le transforma in cele mai mari mistere ale omenirii.

10. Atlantida, continentul disparut

Continentul disparut reprezinta una dintre marile enigme ale lumii, chiar existenta acestuia fiind pusa la un moment dat sub semnul intrebarii. Conform legendelor, Atlantida e un fel de paradis pe pamant, leaganul civilizatiei umane. In jurul ei s-a tesut o panza deasa de povesti care de care mai fanteziste dar si fascinante. Aflam de Atlantida din scrierile lui Platon. Prin dialogul dintre Timaeus si Critias Platon ne vorbeste despre o insula pierduta distrusa de un cutremur sau de un tsunami cu aproximativ 9 000 de ani inainte de vremea filosofului grec. Catastrofa a dus la scufundarea continentului. Conform acestuia povestea Atlantidei vine de la preotii egipteni.

Dupa cum indica si numele, insula Atlantida ar fi pozitionata in Oceanul Atlantic, totusi teorii mai noi sustin ca localizarea acesteia ar putea varia de la insulele Azore, Madeira sau Canare pana la Bahamas si chiar insulele grecesti Creta si Santorini. Mai mult decat atat, cand au fost descoperite ruinele scufundate din Japonia (pe care vi le prezentam mai incolo) primul impuls a fost sa fie identificate cu Atlantida. De asemenea, se mai crede ca Atlantida ar fi pozitionata undeva in infamul Triunghi al Bermudelor. Chiar daca Platon este singurul care a vorbit expres de Atlantida, mai multe civilizatii au facut trimiteri la insula misterioase din Oceanul Atlantic. Acestea apar mentionate sub un nume diferit in scrierile geografilor arabi si in codexurile maiase si toltece. Chiar daca idea unui continent disparut sub ape e luata adesea in deradere, Atlantida ramane un fel de Sfant Graal al civilizatiei noastre pe care multi altii vor incerca sa il gaseasca.

9. Statuile de pe Insula Pastelui

Insula Pastelui (Rapa Nui) e localizata in Pacificul de Sud si face parte din arhipelagul Polineziei. Insula e faimoasa pentru seria de statui (aproximativ 900 in diverse faze de constructie) cunoscute sub numele de 'moai' descoperite in 1722 de catre un echipajul unui vas sub pavilion olandez. Intalnirea dintre europeni si populatia bastinasa, in numar destul de mic, a fost una sangeroasa. Olandezii au fost insa extrem de surprinsi sa constate ca insula e locuita in ciuda izolarii acesteia. De unde a venit populatia insulei? Cum au facut monumentalele statui si de ce?

Top 10 enigme ale istorieiTreptat au inceput sa vina si raspunsuri, completate de teorii si banuieli. Cu ajutorul testelor ADN s-a stabilit ca bastinasii intalniti pe insula erau urmasii unei civilizatii infloritoare, Rapa Nui, creata in urma colonizarii insulei de catre polinezieni in jurul anului 700. Odata ajunsi pe insula s-au dezvoltat treptat profitand de bogatiile ei. In perioada de apogeu populatia nativa a ajuns la 12 000 de oameni. Ce s-a intamplat cu civilizatia candva infloritoare?

Una dintre cele mai convingatoare teorii sustine ca in jurul anului 1600 Rapa Nui a inceput sa resimta efectele suprapopularii si defrisarii. Utilizarea lemnului pana la ultimul copac a insemnat sfarsitul navigatiei; in plus, alunecarile de teren datorate defrisarii le-au distrus culturile. Nu dupa mult timp au fost nevoiti sa recurga la canibalism pentru a supravietui. Cei care au reusit sa supravietuiasca secole de-a randul pe insula de acum pustie si uscata au fost partial decimati o data cu venirea europenilor, datorita bolilor epidemice aduse de acestia. Statuile, intruchipari ale stramosilor veghind asupra civilizatiei Rapa Nui, nu si-au implinit rolul. Conform acestei teorii infloritoarea populatia Rapa Nui este considerata prima civilizatie disparuta datorita unei catastrofe ecologice.

Citeste pe Kudika despre restul enigmelor Terrei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.