Cercetatorii britanici au descoperit gena care are grija ca bataile inimii noastre sa fie regulate.
Descoperirea genei care regularizeaza bataile inimii omului ar putea conduce la crearea unui nou medicament ce ar trata orice boala cardiovasculara si ar putea evita atacurile de cord, spun expertii, potrivit Discoveryon.

In mod normal, bataile inimii unei persoane sunt controlate de semnale electrice, care pornesc dintr-un punct central, traversand tot muschiul inimii. Recent, o echipa de cercetatori britanici, de la Imperial College London a gasit gena responsabila de aceste batai, care imprima un anumit ritm inimii. Denumita SCN10A, aceasta gena poata suferi anumite mutatii sau afectiuni, care in general provoaca sau creste riscul bolilor de inima. Insa descoperirea si analizarea ei i-ar putea ajuta pe cercetatori sa creeze noi metode revolutionare de tratare a acestor boli, iar pe doctori sa descopere de ce anumite persoane sunt mai predispuse sa se imbolnaveasca decat altele.

"Variatiile genetice sunt cu dus si-notors, pe de o parte sunt asociate cu riscul crescut de imbolnavire, pe de alta parte scad riscul afectiunilor. Recent am fasit o gena care influenteaza ritmul inimii la om, iar oamenii cu diferite variante ale genei au acest risc mai rescut sau mai scazut", a declarat pentru Telegraph Dr John Chambers, initiatorul studiului.

In cadrul cercetarii, oamenii de stiinta au analizat materialul genetic a aproape 20.000 de persoane, cautand factori genetici care sa influenteze bataile inimii. Acestia le-au studiat electrocardiograma (EKG, o inregistrare a batailor inimii) si au masurat timpul in care semnalele electrice au traversat dintr-o parte a alta a inimii. La final, au descoperit ca variatiile genei SCN10A determina ritmul mai incet sau neregulat al inimii, inclusiv riscul fibrilatiei ventriculare (cea mai severa tulburare de ritm si cauza cea mai frecventa a mortii subite prin cord).

Bolile de inima reprezinta una dintre principalele cauze de moarte din lume, responsabila de peste 7 milioane de decese in fiecare an.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.