Razi si lumea va rade cu tine: un nou studiu arata ca atat rasul cat si plansul sunt manifestari universale, pe care toti pamantenii indiferent de culoare, cultura sau rasa le pot recunoaste.
Universitatea din Londra a analizat oameni din Marea Britanie si din Namibia pentru a descoperi daca sunetele asociate cu emotii precum fericire, furie, tristete, scarba si mirare sunt utilizate la fel in diferite culturi. Participantii la experiment au ascultat cate o scurta poveste bazata pe o emotie diferita (spre exemplu tristetea unei persoane care tocmai a aflat ca i-a murit o ruda). La sfarsitul povestirii, participantii auzeau doua sunete (provocate de plans sau ras) si erau rugati sa identifice emotia exprimata in poveste. Atat grupul britanic cat si cel din Namibia au identificat la fel sunetele.

Participantii ambelor grupuri au identificat emotiile de baza cele mai usor de recunoscut, a declarat profesorul Sophie Scott, lucru care dovedeste ca emotiile de baza si vocalizarea lor sunt asemanatoare in intreaga lume. Dintre toate rasul a fost cel mai repede recunoscut, potrivit TG Daily.

"Gadilatul provoaca rasul oricui, nu doar oamenilor", a declarat Dr Lisa Sauter, implicata de asemenea in studiu, dand ca exemplu primate precum cimpanzeii si alte mamifere, care rad daca sunt gadilate de catre oameni, potrivit National Geographic. Acest lucru demonstreaza ca rasul are radacini evolutionare mult mai adanci, probabil facand parte la origini din comunicarea jucausa, rudimentara dintre mama si noul nascut.

Intre timp, alte studii arata ca expresiile faciale nu sunt la fel de usor de identificat la oameni care fac parte din culturi diferite. Potrivit unui studiu recent realizat de catre Universitatea din Montreal, asiaticii si caucazienii percep fetele in mod diferit. Caroline Blaise, membra a departamentului de Psihologiei a Universitatii a adaugat ca "asiaticii au in special probleme cu emotiile negative, ei confundand adesea teama si mirarea cu dezgustarea si furia". Explicatia sta in faptul ca evita sa se uite la gura interlocutorului, care ofera mai multe informatii despre aceste emotii, fiind atenti indeosebi la ochi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.