Jurnalistii de la publicatia franceza Le Petit Journal considera plaiurile mioritice drept un potential "eldorado" al schiorilor, Romania avand din ce in ce mai multe proiecte de statiuni si un turism infloritor al sporturilor de iarna.
Potrivit Le Petit Journal, "recent a fost inaugurata o noua statiune de schi. Are sapte piste, doua teleschiuri si un domeniu schiabil de aproximativ sapte kilometri. Este vorba despre domeniul Sureanu, iar acesta este doar inceputul. La putin timp dupa deschiderea pistelor, dezvoltatorii vorbesc despre o extindere - pentru a ajunge la lungimea de 12 kilometri - si dau asigurari ca locurile de cazare vor fi imbunatatite, de la locuri de parcare si pana la infrastructura hoteliera” .

In plus franceza observa o adevarata rivalitate intre Romania si tarile limitrofe. La ora actuala , Romaniei are destul de putine varfuri schiabile (peste 80), care sunt totusi foarte slab echipate comparativ cu Austria sau chiar Bulgaria. In afara de Valea Prahovei si statiunile foarte aglomerate Sinaia, Poiana Brasov si Predeal, Maramuresul este o alta regiune importanta de schi. Cu toate acestea, infrastructura nu este la inaltime, pistele sunt putine, cozile se intind in fiecare weekend in Valea Prahovei, in timp ce preturile sunt uneori exagerate.

In aceste conditii, in fiecare an un numar mare de romani prefera sa mearga la schi in Austria. Dar potentialul este la acelasi nivel, cu conditia ca investitiile sa fie bine directionate. In ultimii ani, Ministerul Turismului a facut eforturi, mai ales in ceea ce priveste programul numit "Ski in Romania", destinat construirii de noi statiuni cu ajutorul unor fonduri de 180 de milioane de euro (ale caror conditii de atribuire au facut subiectul unor controverse), precizeaza Le Petit Journal.

In plus, statiunile romanesti incep sa fie cunoscute de turisti europeni, din aceasta iarna, dupa numeroase articole publicate in presa britanica pornind de la raportul calitate-pret, foarte multi turisti britanici au venit sa schieze in Poiana Brasov.

Potrivit EuroUrbanism, cel mai mare complex turistic montan din Romania, cuprinzand partii de schi si alte facilitati pentru practicarea sporturilor de iarna, ar putea fi realizat in Masivul Parang, la acest proiect colaborand nu mai putin de cinci judete (prefectii de Valcea si Gorj, la fel ambii presedinti ai Consiliilor Judetene precum si primarii oraselor gorjene Novaci si Baia de Fier si primarii valceni din Voineasa si Malaia).

Purtatorul de cuvant din cadrul Prefecturii Valcea, Carmen Constantinescu a declarat ca se doreste ca in Masivul Parang sa se creeze unul dintre cele mai mari domenii schiabile din Romania, un domeniu turistic de importanta capitala in Europa, probabil similar cu complexele turistice din Alpii Austrieci.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.