O sculptura de bronz a lui Alberto Giacometti, intitulata "Omul care merge I", a fost adjudecata miercuri seara, la Londra, pentru suma de 65 de milioane de lire (74,2 milioane de euro), batand recordul mondial pentru o opera de arta vanduta la licitatie, a anuntat casa Sotheby's.

"Este opera de arta achizitionata prin vanzare publica la pretul cel mai ridicat", a declarat pentru AFP o purtatoare de cuvant a casei de licitatii. Sculptura de bronz a fost vanduta pentru pretul de 58 de milioane de lire (104,32 de milioane de dolari), diferenta de 7 milioane de lire reprezentand comisionul pe care cumparatorul il plateste casei de licitatii, conform NewsIn.

"Dupa opt minute de lupta rapida si tensionata intre cel putin zece cumparatori potentiali", lucrarea a fost vanduta "unui cumparator anonim, care a licitat la telefon", a precizat Sotheby's. Licitatia s-a deschis miercuri seara de la 12 milioane de lire.

Sculptura infatisand o talie umana se remarca prin dimensiunea ei aparte (are o inaltime de 1,80 metri) si fusese estimata initial la un pret de vanzare cuprins intre 12 si 18 milioane de lire.

Opera sculptorului si pictorului elvetian a fost scoasa la licitatie de banca germana Commerzbank, care devenise proprietara a lucrarii odata cu preluarea Dresdner Bank, in 2009. Dresdner achizitionase sculptura in 1980.

Precedentul record al unei opere de arta vandute la licitatie era detinut de un tablou al lui Pablo Picasso, "Baiat cu pipa", vandut pentru 104,2 milioane de dolari in mai 2004, tot de Sotheby's, la New York.

"Omul care merge I" (L'Homme Qui Marche), o lucrare din 1960, facea parte dintr-o serie de opere de arta moderna si impresionista scoase la licitatie la Londra de casa Sotheby's.

O alta lucrare care a depasit asteptarile Sotheby's a fost "Kirche in Cassone" a lui Gustav Klimt, achizitionata cu aproape 27 de milioane de lire, in timp ce estimarile indicau intre 12 si 18 milioane de lire. De asemenea, un Paul Cezanne, "Pichet et fruits sur une table", a fost vandut cu putin sub 12 milioane de lire, potrivit BBC.

Imediat dupa ce sculptura lui Giacometti a fost achizitionata de cumparatorul misterios, au inceput speculatiile in legatura cu identitatea acestuia. Multi spun, scrie New York Times, ca un asemenea pret nu si l-ar fi permis decat un colectionar rus sau din Orientul Mijlociu. Printre numele vehiculate a fost cel al lui Roman Abramovich, oligarhul rus fiind cunoscut pentru sumele enorme de bani cheltuite in trecut pentru a achizitiona opere reprezentative ale umanitatii. Un alt nume mentionat a fost cel al lui Boris Ivanisvili, magnatul georgian al mineritului, cel care in 2006 a dat 95,2 milioane de dolari pentru un portret din 1941 al lui Picasso, "Dora Maar cu pisica".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.