Cea mai scumpa piesa de mobilier vanduta vreodata de catre Casa de licitatii Christie's Londra, un dulap vechi de 300 de ani in valoare de 19 milioane de lire sterline (36,6 millioane de dolari, respectiv, 27,5 millioane de euro), a fost achizitionata de un print miliardar din cea mai mica tara europeana. Astfel, suma exorbitanta a fost platita de catre Printul Hans-Adam al II-lea al regatului Liechtenstein, care spune ca ar fi fost capabil sa dea chiar si mai mult pe aceasta "bijuterie" realizata intre anii 1720 si 1732, de catre o echipa de mestesugari geniali din Florenta, pentru casa Badminton din Gloucestershire a celui de-al treilea duce de Beaufort, Henry Somerset.

Dulapul Badminton (Badminton Cabinet) a devenit cea mai scumpa piesa de mobilier din lume in 1990, dupa ce mostenitorii din familia Beaufort l-au vandut, tot prin intermediul Christie's, Barbarei Piasecka Johnson, istoric de arta de origine poloneza si vaduva lui Seward Johnson, fondatorul companiei farmaceutice Johnson. La vremea respectiva, in Anglia s-a produs o tragedie nationala in adevaratul sens al cuvantului pentru ca iubitorii de arta si-ar fi dorit ca dulapul Badminton sa ramana "acasa". Muzeele si galeriile de arta britanice nu au avut insa fonduri suficiente pentru a putea licita contra bogatei vaduve.

Pretul de pornire al dulapului a fost, in cadrul ultimei licitatii, de 4,2 milioane de lire sterline si a fost ridicat la o suma atat de mare de catre ultimii doi licitanti ramasi in cursa, reprezentantul printului, dr Johann Kraeftner, si un altul aflat la telefon, care conform presei britanice, ar fi fost un reprezentant al Muzeului Metropolitan din New York. "Lupta" s-a oprit la 17 milioane de lire sterline, dupa ce licitantul de la telefon a refuzat sa faca o oferta mai mare peste acest pret. La aceasta suma se adauga comisionul casei de licitatii, astfel ca pretul final este de 19.045.250 lire sterline, fapt care face din acest dulap cea mai scumpa opera de arta (exceptie facand picturile) vanduta vreodata la licitatie.

"Eram pregatiti sa mergem chiar si mult mai departe", a precizat dr. Kraeftner, directorul Muzeului Liechtenstein din Viena, in cadrul careia va fi expus acest dulap alaturi de alte obiecte de arta aflate in proprietatea bogatului print. Cladirea acestui muzeu, in stil baroc, apartine tot familiei printului Hans-Adam al II-lea. Charles Cator, directorul Christie's Marea Britanie, este de parere ca pretul exorbitant reflecta maretia acestei faimoase capodopere. "Inca o data, Dulapul Badminton a inregistrat un nou record pe piata operelor de arta. Aceasta piesa de mobilier este insa una care iese din tiparele obisnuite, imbinand perfect elemente de arhitectura, sculptura si pictura", a mai precizat Cator.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.