Ma'at-ka-Ra Hatshepsut - prima femeie faraon din istorie, Valentina Tereshkova - prima femeie care a ajuns in spatiu, Sofia Ionescu - prima femeie neurochirurg din lume, Mary Ann Shad Cary - prima femeie de culoare care devine jurnalist, Elizabeth Smith Miller - prima femeie care a purtat pantaloni.
Garbo ne prezinta o serie de femei fascinante care au fost deschizatoare de drumuri in unele domenii si care au schimbat decisiv cursul istoriei.

Ma'at-ka-Ra Hatshepsut, prima femeie faraon din istorie – In Egiptului secolului XVI dHr nu era tocmai neobisnuit ca o femeie sa se afle la conducere, intrucat in acea perioada Egiptul era cunoscut pentru statutul inalt acordat femeilor comparativ cu alte culturi ale lumii. Cu toate acestea, pana la Hatshepsut, nicio femeie nu a indraznit vreodata sa se proclame faraon. Hatshepsut face acest lucru dupa moartea sotului sau, de altfel si fratele sau vitreg. Venirea la putere a lui Hatshepsut, fiica lui Thutmose I si a lui Ahmose, s-a opus tuturor normelor si regulilor existente in societatea egipteana antica.

Egiptul s-a aflat sub conducerea sa timp de 20 de ani (1479 - 1457 BC), timp in care economia Egiptului a devenit mai prospera ca niciodata. In timpul domniei sale, multe temple din Egipt au fost restaurate. Altele magnifice precum cel din Deir-el-Bahri au fost construite, iar relatiile comerciale ale Egiptului s-au dezvoltat considerabil. Se spunea despre Hatshepsut ca obisnuia sa se imbrace precum un barbat rege, purtand chiar barba falsa, insa egiptenii au acceptat in cele din urma acest fapt fara precedent in istorie. Dupa moartea sa, Tutmes al III-lea se asigura ca numele ii este sters din istorie si scrierile vremii.Ele au fost primele din lume....

Valentina Tereshkova, prima femeie care a ajuns in spatiu -
Valentina Vladimirovna Nikolayeva Tereshkova este prima femeie din lume care a ajuns in spatiu in cadrul misiunii Vostok 6. Misiunea spatiala a avut loc intre 16 si 19 iunie, 1963, si a facut din Valentina o adevarata eroina a istoriei. Nascuta in vestul Rusiei, la varsta de 18 ani, Valentina lucra in domeniul textil. Chiar daca printre hobbyurile ei se numara parasutismul, a devenit expert si in pilotajul aerian. Valentina Tereshkova nu a fost doar prima femeie care a calatorit in spatiu, ci si prima femeie care a obtinut gradul de general de aviatie.

Mary Ann Shad Cary, prima femeie de culoare care devine jurnalist – Nascuta libera in Delaware, Mary Ann Shad Cary s-a alaturat sclavilor fugitivi in Canada si in 1854 a pus bazele unui ziar numit “Omul liber provincial”. Editorialele sale erau indraznete si instigatoare la razvratire, un indemn catre cei nascuti sclavi sa se razvrateasca si sa fuga, daca doar astfel isi putea obtine libertatea. Dupa terminarea Razboiului Civil din Statele Unite, devine prima femeie studenta din Statele Unite, in cadrul Universitatii Howard, devenind jurist si organizand campanii pentru sustinerea drepturilor femeii.

Click aici pentru a citi articolul integral.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.