Celebrul zambet al Mona Lisei lui Leonardo da Vinci este rezultatul nivelului ridicat de colesterol, potrivit unui expert care a studiat figurile modelelor din Arta Renasterii.

Expresia faciala - unul din principalele motive pentru care pictura secolului al 16-lea este printre cele mai renumite lucrari de arta din lume - arata semne de acumulare de acizi grasi in jurul ochilor Lisei del Giocondo, precizeaza Vito Franco de la Universitatea din Palermo, conform cotidianului britanic The Telegraph.

Ochii Giocondei, membra a unei familii din Florenta, casatorita cu un negustor de matase si panze scot la lumina problemele de sanatate ale femeii din cauza colesterolului, cat si o tumoare cauzata de nivelul ridicat de grasime din corp.

"Artistii ne spun inconstient lucruri despre modelele lor", a declarat Vito Franco pentru cotidianul italian La Stampa.

El a mai sustinut ca si Michelangelo avea probleme de sanatate. In opera, "Scoala din Atena" realizata de Rafael, aspectul fizic al lui Michelangelo scoate la iveala problemele artistului cu rinichii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.