Studii recente arata ca 40% dintre tineri intretin raporturi sexuale inainte ca parintii lor sa le vorbeasca despre sexul protejat, bolile cu transmitere sexuala sau avort.
Sa porti prima discutie despre sex nu este deloc usor, nici daca esti parinte, nici daca esti copil. Astfel, de cele mai multe ori, aceasta are loc mult prea tarziu, cand faptul este deja consumat.

Expertii considera acest lucru o problema, deoarece, potrivit studiilor, adolescentii care au aceasta discutie cu parintii lor sunt mai predispusi sa amane actul sexual si sa practice sex protejat, atunci cand devin activi sexual. Si in mod ironic, in ciuda fricii pe care o au fata de "marea discutie", tinerii isi doresc sa invete despre sex de la proprii parinti, potrivit Time.

Dupa cum arata studiul, discutiile parintesti despre sex si sexualitate ar trebui sa aiba loc mai devreme si ar trebui sa fie bazate pe un dialog liber, neprogramat sau sistematic.

"Un copil de 12 ani o sa priveasca sexul in mod diferit fata de unul de 15 sau 18 ani", a declarat Dr. Karen Soren, directorul spitalului Presbyterian Morgan Stanley din New York. "Pe un copil de 10-13 ani sexul il ingrozeste, deci nu e necesar sa-i vorbesti despre metodele contraceptive la aceasta varsta", a adaugat acesta. In schimb, doctorul mizeaza pe o discutie cat mai aproape de mijloacele lor de intelegere, cum ar fi discutarea despre un caz in care sexul apare la TV, despre sarcina, educatia sexuala din scoli etc.

Odata initiat dialogul, intrebarile tinerilor vor veni mai usor, atunci cand vor avea nelamuriri si nu vor mai fi tentati sa-si caute raspunsurile la persoane de varsta lor sau in reviste ori internet.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.