Daca am avea acces la toate dosarele oficiale care pastreaza datele despre experimentele facute de CIA de-a lungul anilor, probabil ca ne-am ingrozi de ce am descoperi acolo. Energii si fonduri uriase au fost canalizate pentru proiecte incredibile. Unele au fost facute publice, altele nu. Yuppy ne invita sa vedem zece operatiuni care au cam dat gres...
  • Operatiunea Gold - Nu e nimic legat de aur, chiar daca o convorbire inregistrata la momentul potrivit poate valora mult mai mult. Era anul 1953, in plin Razboi Rece. CIA a colaborat intens cu MI6, organizatia echivalenta din Marea Britanie pentru a intercepta convorbirile rusilor de la cel mai inalt nivel. Cel mai usor era sa se actioneze in Berlinul de Est, ocupat de rusi. CIA a sapat 450 de metri, ducand cateva cabluri speciale intre liniile rusesti si un centru de inregistrare al convorbirilor. Ca sa va faceti o idee, 50,000 de conversatii au fost inregistrate intr-un an. Acum, partea amuzanta este ca un britanic a "varsat" informatii catre KGB chiar cand CIA incepea lucrul la tunel, iar rusii le-au dat americanilor apoi informatii deosebit de valoroase. Adica au vorbit cu totul altceva, dand peste cap toata abordarea razboiului din partea SUA.
  • Operatiunea Porumbelul - In Al doilea Razboi Mondial, pentru SUA porumbeii erau cruciali. CIA l-a cooptat pe B.F. Skinner (ca sa nu zicem ca l-a luat cu forta) un cunoscut cercetator care studia modul in care se comporta animalele cand sunt pedepsite sau recompensate. Aceste metode sunt cele mai bune pentru dresarea animalelor, iar americanii aveau de gand sa utilizeze porumbeii pentru a ghida rachetele. Va imaginati? Skinner a antrenat cativa porumbei, i-a introdus in rachete si acestia vedeau pe un monitor special traseul rachetei si directia in raportul cu tinta. Daca racheta nu se indrepta corespunzator, porumbeii puteau pilota practic, fiind conectati la sistemul de control al bombei zburatoare...Bineinteles ca rezultatele au fost dezamagitoare insa SUA l-au tinut mult timp pe Skinner aproape.

Mai multe astfel de operatiuni "de succes" descoperiti pe Yuppy.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.