De Ziua Mondiala de lupta impotriva SIDA, sarbatorita pe 1 decembrie, se va inaugura Expozitia ArtAids Mirant des de fora", la Barcelona, cu lucrarile a 19 artisti contemporani.
Scriitorului si colectionarului de arta olandez, Han Nefkens, medicii i-au spus ca era seropozitiv inca din 1987. De atunci, viata i s-a schimbat radical insa, in ultimii ani, ea si-a reluat cursul normal. Han a descoperit ca „prin arta poate lupta impotriva bolii si, mai ales, impotriva stigmatului de a trai in tacere", potrivit Adevarul.

De aceea, in 2006, olandezul a creat ArtAids, o fundatie cu sedii la Bangkok, Amsterdam si Barcelona, care transmite mesaje lumii prin intermediul artei, determinand publicul sa reflectioneze asupra acestei boli.

Astazi, cand se sarbatoreste Ziua Mondiala de lupta impotriva SIDA, ArtAids va inaugura la Barcelona primul proiect din acest oras.
„Mirant des de fora" („Privind din afara"), este o expozitie care reuneste lucrarile a 19 artisti, scrie Click.

S in Romania, World AIDS Day este sarbatorita, iar Directia de Sanatate Publica (D.S.P.) Tulcea si Fundatia Baylor Marea Neagra organizeaza o actiune de informare si testare rapida HIV precum si actiuni de promovare a masurilor de prevenire a transmiterii infectiei cu HIV, masuri ce pot fi luate de fiecare cetatean, potrivit Lume Buna. Tematica campaniei din 2009 se refera la drepturile omului si accesul universal, tematica cuprinsa in motto-ul “Imi traiesc drepturile”.

In Romania, conform datelor Comisiei Nationale de lupta antiSIDA, la sfarsitul anului 2008 erau in evidenta 11 331 persoane seropozitive.

Cifrele de mai sus arata ca infectia cu HIV este o problema reala si implicarea fiecaruia dintre noi in a cunoaste caile de transmitere, a respecta precautiunile universale, a folosi prezervativul in relatiile sexuale, a nu discrimina, a face un test HIV, a purta fundita rosie ca simbol al solidaritatii reprezinta solutii simple si viabile catre generatii fara HIV!


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.