"4 luni, 3 saptamani si 2 zile", filmul lui Cristian Mungiu distins cu Palme d'Or la Cannes, se numara printre cele mai bune pelicule ale deceniului, devansand productii ca "Milk", "Crash", "Gladiator" sau "Brokeback Mountain", potrivit unui clasament publicat de cotidianul britanic Times.
Cel mai premiat film autohton din istorie este, de altfel, singura pelicula romaneasca din topul cu 100 de locuri ale celor mai bune productii cinematografice din intervalul 2000-2009, relateaza NewsIn.

Aflat pe locul 14 in acest clasament, filmul regizat de Mungiu devanseaza multe alte pelicule de referinta din ultimii zece ani, printre care "Traffic", "Being John Malkovich", "Lord of the Rings: Return of the King", "Dark Knight" si "Slumdog Millionaire".

Generos cu realizarile europene in domeniu, topul britanic plaseaza pe locul I productia "Hidden" ("Caché", titlul original), realizata in 2005 de cineastul german Michael Haneke, care semneaza scenariul si regia. Cu Juliette Binoche, Daniel Auteuil si Annie Girardot in distributie, "Hidden" este un film de suspans cu mare priza atat la public, cat si la critici, care are in palmares 21 de premii si 22 de nominalizari. Filmul lui Haneke a fost, si el, nominalizat la Palme d'Or, insa, spre deosebire de filmul lui Mungiu, nu a reusit sa plece acasa cu prestigioasa distinctie.

Michael Haneke este prezent in top si cu productia "The Piano Teacher", aflata pe locul 85.

Podiumul celor mai bune filme ale deceniului este completat, pe locul II, de peliculele americane " The Bourne Supremacy" si "The Bourne Ultimatum", cu Matt Dammon in rolul principal, urmate de "No Country for Old Men", productia fratilor Coen premiata cu patru Oscaruri in 2008.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.