O femeie in varsta de 40 de ani si-a scris memoriile, care au socat intreaga lume. Irene Vilar a marturisit ca a facut 15 avorturi in 17 ani, intr-un extraordinar act de rebeliune impotriva sotului sau care ii controla viata.
Irene Vilar, povesteste ca toata experienta prin care a trecut a fost un cosmar, deoarece nu se putea opri din a concepe copii, iar cand realiza ca este insarcinata nu isi mai dorea decat sa avorteze. Acest cerc vicios a durat de la 16 pana la 33 ani, apoi mariajul foarte turbulent a adus-o atat de rau pe culmea disperarii incat sarcinile pierdute interferau cu incercarile de a-si lua viata.

Irene Vilar, care locuieste in prezent in Denver, Colorado, este un agent literar de succes si are doua fiice - Loretta in varsta de 5 ani si Lolita de doar 3 ani - iar intreaga sa experienta de viata a fost transformata intr-o carte de memorii "Maternitatea Imposibila: Marturia unei dependente de avorturi".

Irene marturiseste ca toate intreruperile de sarcina au fost cauzate de imposibilitatea sa de a se distanta de viata dezastruoasa pe care o traia si de relatia disfunctionala cu primul sot, un profesor de literatura latino-americana, in varsta de 50 de ani, pe care l-a intalnit la varsta de 16 ani. Acesta o ameninta ca pot fi un cuplu doar daca renunta la idea de a avea copii, dupa cum declara aceasta pentru Los Angeles Times.

Irene vorbeste de primul ei sot Pedro Cuperman ca despre un barbat “deranjant de frumos” care credea ca “familiile trebuie sa fie cuibul suferintei”, iar copiii nu pot fi compatibili cu aceasta libertate. Potrivit Daily Mail, relatia lor a inceput pe cand el avea 34 de ani si era profesorul ei, obisnuind sa prefere femeile mult mai tinere deoarece sunt “neformate… nefinisate, cu fara prea multe rani din alte relatii”. Relatia lor a durat 11 ani. In tot acest timp, Irene si-a pierdut mama care s-a sinucis subit si a inceput sa uite in mod repetat sa-si ia pastilele contraceptive, doar pentru a ramane insarcinata. A ramas insarcinata de 15 ori si de fiecare data la inceput simtea o mare bucurie, care era ulterior anihilata de teama de a nu-si pierde sotul. Era la fel ca dependenta de droguri, desi tanara nu-si dorea sa sufere o noua intrerupere de sarcina, urmatoarea data cand se intampla, proceda la fel.

Irene este originara din Puerto Rico, o regiune cu o rata destul de ridicata a avorturilor si cu reguli anti-avort destul de dure. Cele mai multe avorturi practicate in aceasta regiune sunt considerate riscante de catre autoritatile sanitare, care estimeaza ca aproape 5.000 de portoricance mor anual din aceasta cauza. Femeia recunoaste ca accesul la avorturi legale in SUA i-a salvat viata, fiindca a gasit o cale sa scape de sarcina fara a-si pune viata in pericol.

Publicarea memoriilor a starnit o furtuna in ambele tabele de sustinatori pro si contra avorturilor. Unii chiar au propus ca aceasta sa fie inchisa. Charmaine Yoest, presedinta gruparii Americans United for Life marturiseste ca “aceasta poveste este intr-adevar tragica si depaseste cu mult tot ce spunem de obicei intr-o miscare pro-viata si anume ca avortul este o poveste foarte tragica din viata unei femei”.

Insa cele mai complexe sunt marturiile victimei: "Avortul exista oriunde, fie ca e legal ori nu. Majoritatea celor care aleg sa sustina avortul, sunt oameni confuzi, si nu-i invinovatesc. Sentimentul meu este ca am uitat complet de sustinatorii drepturilor femeii. Ei si-au riscat viata sa-mi dea dreptul de a face avortul si eu am abuzat de el. Insa ce este cel mai important e faptul ca inca mai traiesc."


Actiunile tinerei Irene Vilar isi gasesc background-ul in radacinile sale latino-americane.
Irene este nepoata nationalistei portoricane Lolita Lebrón, care si-a parasit fiica la rudele sale pe cand era copil si s-a mutat la New York. In 1954, Lebron si alte 3 nationaliste au tras cateva arme de foc asupra cladirii US House of Representatives, ranind 5 membrii ai Congresului. Lolita a fost ulterior inchisa timp de 25 de ani, iar in 1979 a fost gratiata de catre presedintele Jimmy Carter. In acest timp, fiica sa Gladys Méndez, mama tinerei Irene, a sarit dintr-o masina in mers murind pe loc. Irene Vilar crede ca mama sa s-a sinucis pentru ca a fost abandonata de mica, din cauza unei relatii sufocante cu sotul sau, dar si pentru ca a suferit o operatie de histerectomie care nu era necesara, la varsta de 33 de ani.

"Daca e ceva care s-a intersectat de-a lungul generatiilor in viata bunicii, a mamei mele si a mea este problema pierderii controlului. Aleg o modalitate foarte dramatica de a-mi arata problemele de control. Mama a ales una si mai personala, nu la fel de intima ca a mea, iar cu bunica mea, a fost vorba de un control politic”, marturiseste Irene.

Manuscrisul memoriilor "Maternitatea Imposibila: Marturia unei dependente de avorturi" a fost respins de 51 de ori, fiind publicat intr-un final de Other Press. In prezent, Irene locuieste cu cel de-al doilea sot cu care s-a casatorit in 2003, cu cele 2 fiice naturale si 2 copii vitregi. In plus, intentioneaza sa mai scrie o noua carte despre bucuria de a fi mama. Ea este cunoscuta si pentru memoriile "Secretele Familiei" in care povesteste viata sa, a mamei si a bunicii sale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.