Un suras nu furnizeaza solutii la problemele unui an de criza, dar le poate face mai usor de rezolvat. O echipa de aproximativ 15 tineri si-a propus sa le demonstreze romanilor ca au motive de zambet si intr-un an de criza. Mai bine de 600 s-au lasat deja convinsi.
Sapte dintre voluntari, majoritatea participanti si la prima campanie „Daruieste un zambet“ din luna iulie, au colindat parcul Cismigiu sambata dupa-amiaza si au impartit zambete cuplurilor care se tineau de mana. La inceput. Pe masura ce timpul trecea le-a fost greu sa nu daruiasca biletele cu zambete tuturor celor pe care-i intalneau, potrivit Lumea Buna.

Specialistul german in trainig personal Horst H. Rückle, citat in volumul "Comunicarea nonverbala: gesturile si postura", de Septimiu Chelcea, Loredana Ivan si Adina Chelcea, a diferentiat opt tipuri de zambete:
  • Zambetul fabricat, care apare si dispare repede si poate exprima jena - colturile gurii se indreapta, la fel si buzele care sunt tinute lipite.
  • Zambetul dulceag, care insoteste universalul „da“ - buzele se intind si se subtiaza.
  • Zambetul „pe sub mustata“, care exprima vointa, dar si retinere - buzele sunt tensionate si lipite.
  • Zambetul depreciativ, afisat de persoane ironice, care exprima acordul si dezacordul in acelasi timp - colturile gurii se retrag putin in jos.
  • Zambetul relaxat, expresie a dragostei sau a bucuriei - buzele sunt lipsite de tensiune.
  • Zambetul stramb semnaleaza o amabilitate fortata, un conflict intern - un colt al gurii este tras in jos, celalalt in sus.
  • Zambetul care exprima frica - buzele sunt trase lateral, gura este putin intredeschisa, colturile gurii sunt trase spre urechi.
  • Zambetul condescendent, resemnat - buza inferioara este rasfranta inainte, iar gestul este insotit adesea de inclinarea capului spre dreapta si/sau de ridicarea si de tremuratul umerilor.

Daydreamers: Viseaza si zambeste

Pentru ce sunt bune zambetele

Zambetul este expresia faciala a emotiei fundamentale de bucurie, care, la randul ei, este generata de evenimente placute, explica sociologul si profesorul universitar doctor Septimiu Chelcea. Cum intr-un an de criza motive de bucurie nu prea exista, e oarecum de inteles ca romanii nu sunt toti numai un zambet.

Lucian este initiatorul campaniei "Daruieste un zambet", pornita dintr-o discutie despre cum sa faca oamenii sa surada mai mult.

Cand a plecat singura intr-un program Work&Travel de patru luni in SUA, Mihaela Bar, o clujeanca de 26 de ani, a fost surprinsa de zambetele pe care le vedea mereu in jurul ei. „Cu oricine te intalneai, fie ca il cunosteai, fie ca nu, te privea in ochi si-ti oferea un zambet“, povesteste ea.

Lipsa acestui obicei care reusea sa-i schimbe ziua pe nesimtite a facut-o pe Mihaela sa-si doreasca sa scrie zambete pe post-it-uri - mici bucati de hartie-, si sa le imparta pe strada, in banci, in farmacii, in intersectii, in mijloace de transport in comun si in parcuri. La fel au facut si alti tineri, vreo 14 la numar, indemnati de Lucian Ghinda si Mihail Musat, doi prieteni care vor sa faca lumea un loc mai bun.

Intreaga poveste o gasiti in Adevarul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.