Toata lumea stie ca focile-leopard care traiesc in regiunea Oceanului Antarctic sunt unele dintre cele mai urate animale, dar acest lucru nu le impiedica sa cante precum muzicienii de jazz atunci cand se afla in perioada de imperechere. Potrivit unui om de stiinta australian, masculii apartinand speciei focilor-leopard pot canta diverse melodii in functie de femela pe care doresc sa o curteze, dar si de rivali.

De asemenea, dr. Tracey Rogers de la gradina zoologica Taronga, este primul care a descoperit ca mamiferele de 600 kg nu stiu doar sa cante, dar pot sa si imite sunetele scoase de spectatorii unui meci de rugby. in urma acestor descoperiri, cercetatorul australian a impartit masculii acestei specii in "masculii rugbisti" si "masculii sensibili modernisti", in functie de sunetele pe care le scot.

Masculii rugbisti "canta" melodii repetitive si lente, curtand de obicei femelele care au tendinta de a deveni "casnice" si de a se ocupa neincetat de puii lor. De partea cealalta, masculii sensibili curteaza femelele cu melodii pe care dr. Rogers le aseamana cu cele cantate de balenele cocosate. Acestia vad in femela pe care o doresc o viitoare "partenera muncitoare", care se odihneste putin si care se ocupa de vanat.

Dr. Rogers asemuieste focile-leopard cu muzicienii de jazz intrucat aceste animale canta cate 13 ore pe zi cu cateva pauze de doar doua minute. Specialistul australian mai spune ca modul in care canta masculii, dar si rezistenta de care dau dovada cand interpreteaza diversele melodii sunt determinante in ochii femelelor curtate. Cercetatorii nu au reusit inca sa-si dea seama cand masculii falseaza, dar se pare ca femelele au urechea mai fina decat oamenii.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.