Numarul americanilor care iau antidepresive s-a dublat intre 1996 si 2005, ajungand la 27 de milioane, adica peste 10% din populatie, arata un studiu publicat luni si citat de Reuters.
In jur de 6% din populatia americana avea reteta pentru antidepresive in 1996, adica 13 milioane. Numarul lor a crescut la peste 10%, ajungand la 27 de milioane in 2005, arata NewsIn.

"Cresteri semnificative ale consumului de antidepresive au fost evidente in toate grupurile sociodemografice examinate, cu exceptia afroamericanilor", au scris dr. Mark Olfson de la Universitatea Columbia de la New York si Steven Marcus de la Universitatea Pennsylvania din Philadelphia in publicatia Archives of General Psychiatry.

"Nu numai ca a crescut numarul americanilor tratati cu antidepresive, dar cei care sunt tratati primesc mai multe retete de antidepresive", au adaugat ei. Peste 164 de milioane de retete au fost eliberate in 2008 pentru antidepresive, determinand vanzari de 9,6 miliarde de dolari in 2008, potrivit companiei IMS Health.

Medicamentele care modifica nivelul de serotonina din corp, precum Paxil (paroxetin) produs de GlaxoSmithKline sau Prozac (fluoxetina) de la Eli Lilly and Co. sunt cele mai des precrise antidepresive. Dar studiul indentifica trendul de crestere la toate clasele de medicamente de acest gen.

Analizand statisticile oficiale care se refera la peste 50.000 de persoane intre 1996 si 2005, studiul a descoperit ca in aceasta perioada "persoanele tratate cu antidepresive au fost mai predispuse sa incepa si tratamente cu medicamente antipsihotice si mai putin dispuse sa urmeze psihoterapie".

Studiul nu a analizat si cauzele cresterii consumului de antidepresive, dar autorii propun cateva. De exemplu, este posibil ca diagosticarea si tratarea depresiei sa nu mai fie perceputa drept un motiv de stigmatizare in societate. Un alt factor este ca au aparut medicamente noi.

"Desi au existat schimbari minore in bugetele pentru promovare a antidepresivelor intre 1999 (980 milioane de dolari) si 2005 (1,02 miliarde), a existat o crestere clara in procentul consacrat publicitatii adresata direct consumatorului, de la 3,3% (32 milioane) la 12% (122 de milioane)", adauga ei.

Dr. Eric Caine de la Universitatea Rochester din New York a apreciat drept ingrijoratoare aceste concluzii. "Antidepresivele au un grad de eficienta moderat la nivelul populatiei", a spus el, adaugand ca exista mai multe studii care arata ca psihoterapia este la fel de eficienta, daca nu chiar mai eficienta decat medicamentele. "Nu exista date care sa arate ca populatia este mai sanatoasa. Dimpotriva, rata de sinucidere la varsta mijlocie a crescut", a spus el.

Autorii studiului spun ca faptul ca vizitele la psihoterapeut se platesc din buzunar si sunt acoperite in mai mica masura de asigurarea medicala este o posibila cauza pentru preferinta americanilor pentru antidepresive.

Si numarul retetelor pentru antidepresive a crescut, in pofida avertismentelor autoritatilor ca folosirea lor creste riscul de ganduri si comportament sinucigas la copii si adolescenti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.