Porumbeii calatori pot fi dresati pentru a studia culoarea, modelul si textura picturilor pentru a le evalua precum un critic de arta, potrivit cercetatorilor japonezi de la Universitatea Keio, informeaza cotidianul DailyMail.
"Aceasta cercetare nu se ocupa de hotararile artistice avasate, dar arata ca porumbeii pot dobandi abilitatea de a judeca frumusetea similar cu oamenii", a declarat prof. Shigeru Watanabe, potrivit NewsIn.

In cadrul studiului desfasurat de profesorul Shigeru Watanabe de la Universitatea Keio din Japonia, porumbeilor le-a fost oferita mancare ca stimulent pentru a-i determina sa studieze culoarea, modelul sau textura tablourilor. Astfel, cercetatorii japonezi au demonstrat ca porumbeii pot deosebi intre tehnicile artistice si pot chiar face diferente intre calitatea operelor.

In prima parte a experimentului au fost folositi patru porumbei care au fost pusi sa se uite, pe un monitor, la picturi in acuarela si pasteluri realizate de elevi. Picturile au fost initial impartite de 11 specialisti, printre care si un profesor de arta, in picturi "bune" si "rele", in functie de claritatea imaginilor.

Porumbeilor le-au fost aratate imagini din fiecare categorie si au fost recompensati cu mancare atunci cand au indicat prin ciocanit picturile bune. Apoi, le-a fost aratat un amestec de picturi noi si vechi din ambele categorii (bune si rele), iar cercetatorii au notat ca pasarile au ciocanit mai des la picturile clasificate ca fiind "bune". Modul de judecata al porumbeilor nu a fost afectat atunci cand picturile au aparut intr-o marime redusa sau au fost ascunse partial, insa atunci cand le-au fost prezentate picturi monocrome, nu au mai fost capabili sa distinga intre ele, ceea ce arata ca folosesc culorile pentru a distinge intre picturi.

In cea de-a doua parte a experimentului au fost analizati opt porumbei antrenati pentru a recunoaste textura picturilor - patru au fost antrenati pentru a ciocani la picturile in acuarela si patru la pasteluri. La fel ca si in primul experiment, atunci cand porumbeilor le-a fost aratat un amestec de picturi vechi si noi, acestia au folosit indicii legate de culoare si forma pentru a distinge textura.




Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.