Mai subtire de un milimetru, bateria poate produce deocamdata doar 1.5 volti dar este mai mult decat portabila.
Oameni de stiinta de la Institutul Fraunhofer, institutie responsabila, printre altele, de inventarea compresiei mp3, au anuntat ca au reusit sa produca, in laborator, baterii printabile, scriu cei de la TG Daily. Urmand sa inceapa productia de masa a bateriilor care nu cantaresc mai mult de un gram, cercetatorii spera ca pana in 2010 inventia lor sa fie disponibila in masa.

Producand doar 1.5 volti fara sa contina vreo urma de mercur, ceea ce o face complet eco, bateria e compusa din doua straturi, unul de mangan si celalalt de zinc, care intra in reactie producand energie. Avand in vedere dimensiunile reduse, doar patru milimetri sunt suficienti pentru obtinerea a 6 vati.

Bateria nu este foarte rezistenta, fiind mai degraba adresata gadget-urilor cu un consum mic sau aparatelor de unica folosinta. Din era bateriilor cu impact pe termen lung asupra mediului vom iesi ceva mai tarziu, lucru care ne va aduce, probabil, o popularitate din ce in ce mai mare a factorului "nano". Trei sferturi din gadget-urile pe care le folosim zilnic ar fi de cel putin trei ori mai mici daca ar folosi baterii cat foaia de hartie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.