Cand ies la pensie, cei mai multi americani se apuca de golf. Exista unii care se muta insa in Florida sau in California ca sa "vaneze" teroristi. O parte a mers atat de departe incat isi cumpara, la licitatie, uniforme militare. Imediat dupa atentatele de la 11 septembrie, o multime de americani, tineri si varstnici deopotriva, s-a oferit voluntar sa supravegheze cartierele si sa raporteze autoritatilor orice miscare suspecta, contribuind astfel, spuneau ei, la lupta impotriva terorismului.

Cu trecerea timpului insa, entuziasmul voluntarilor a mai scazut. Nu acesta este si cazul catorva zeci de pensionari care folosesc elicoptere, barci si masinile personale ca sa supravegheze coastele Statelor Unite. "Patrulam cu randul, cate doua ore pe zi", spune Ron L. Darcey, pilot iesit la pensie, in varsta de 66 de ani. "Acest lucru ne face sa ne simtim folositori", adauga el.

Acesti voluntari nu sunt niciodata inarmati, scopul lor nu este sa intervina in forta, ci sa raporteze politiei daca descopera ceva suspect. si pensionarii din Kansas au activitati asemanatoare. Mai mult, la inceputul acestui an, universitatea de aici a organizat chiar si o serie de cursuri, destinate localnicilor si unde acestia au invatat cum sa reactioneze in caz de atac terorist. Cursurile au avut un succes neasteptat, fiind urmate de peste 400 de persoane. Barry Steinhardt, director de programe la Uniunea libertatilor civile americane, spune insa ca este ingrijorat de voluntarii prea zelosi.

Pentru ca ar putea da, de exemplu, peste informatii personale protejate in baze de date ale statului. ""Fratele cel mare" este acum high tech", glumeste Steinhardt. "Adevarul este ca aceste grupuri de supraveghere formate din civili nu pot avea o activitate semnificativa. Nu vreau sa subapreciez amenintarea terorista, dar avand in vedere cat de putini teroristi adevarati sunt acum in Statele Unite, este ca si cum pensionarii acestia ar cauta acul in carul cu fan", adauga Steinhardt.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.