Exploziile stelare masive se pot produce in diverse moduri, arata cercetatorii, iar astronomii au descoperit recent ca exista un tip de supernova care nu urmeaza tiparele cunoscute pana acum. Supernovele se produc atunci cand o stea ajunge la finalul perioadei sale active, iar nucleul stelei se "prabuseste", relateaza Physorg, citat de ziare.com.
Supernovele gravitationale sunt printre cele mai energice si violente dintre Univers. Este vorba despre ultimul ciclu al existentei unor stele mai mari de opt ori decat soarele nostru. Dupa ce ramane fara combustibil, nucleul unei astfel de stele se prabuseste si formeaza o gaura neagra. In acelasi timp, straturile exterioare sunt aruncate in spatiu la o viteza de pana la 10% viteza luminii si lumineaza impresionant: cat miliarde de stele adunate la un loc.

Energia eliberata in timpul acestei supernove este mai mare decat ar putea vreodata sa elibereze Soarele nostru pe parcursul existentei sale. Unele supernove insa sunt mai putin impresionante: au de 100 de ori mai putina lumina si energie decat o supernova tipica. Exploziile de acest gen implica, de multe ori, hidrogen, insa supernova SN 2008ha este prima care nu prezinta semne ca acest gaz ar fi fost implicat.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.