Fraza rostita de Neil Armstrong cand a pasit pe Luna, n 1969, - "un pas mic pentru om, un pas urias pentru omenire" - isi datorează celebritatea unei erori gramaticale de moment facuta de astronaut, el uitand sub presiunea momentului, sa foloseasca un articol nehotarat, informează bbc.co.uk.
Potrivit unei analize lingvistice, Neil Armstrong ar fi vrut sa spuna un pas mic pentru "un om", si nu pentru "Om", cand a pasit prima oara pe Luna, dar a "pierdut" articolul nehotarat din cauza presiunii psihice a momentului. Desi fraza rezultata nu a fost tocmai corecta din punct de vedere gramatical, ea s-a impus in istorie prin ritmul si simetria care au reflectat atmosfera unui moment semnificativ in istoria omenirii. De asemenea, analiza a aratat ca celebrele cuvinte ale primului om care a pasit pe Luna au format o constructie spontana inspirata, intonatia si pronuntia indicand ca nu au fost pregatite anterior, ca parte a unui discurs pregatit de NASA sau Casa Alba.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.