Tehnica inovatoare "made in" Marea Britanie: dresaj specific delfinilor, aplicat rechinilor. Fioroasele animale vor invata sa accepte hrana din mana imblanzitorilor, sa se lase mangaiati pe burtica si chiar sa se rostogoleasca peste cap, pentru amuzamentul publicului.
Curajosii ingrijitori angajati ai acvariilor din Marea Britanie vor folosi acest tip de tehnica dupa ce studiile au aratat ca re­chi­nii raspund bine instructajului. Expertii din domeniu spera ca astfel nivelul de stres experimen­tat de bestiile aflate in captivitate va fi cu mult redus. Centrele Sea Life vor incepe curand o pe­rioada de predare inten­siva, in care vor utiliza pano­uri colorate si diferite sunete pentru a antrena rechinii intr-un mod similar celui folosit de catre Ivan Pavlov in antrena­mentul cainilor sai. Rechinii vor invata semnalele respective pentru ca, la revederea sau reauzirea acestora, sa se apropie de imblanzitor, care tine o "baghe­ta-tinta"in mana. In acea clipa, ani­malul isi freaca nasul de bagheta si asteapta sa fie hranit. Cercetatorii americani sustin ca cele mai destepte exemplare vor putea sa raspunda la comenzi in numai trei luni. Nimeni nu a mai incercat sa antreneze rechini in aceasta maniera, cu ajutorul careia se spera ca se vor afla detalii semnificative despre reactia acestora la o interactiune de lunga durata cu oamenii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.