Un studiu realizat in Statele Unite, la University of Michigan, au gasit raspunsul, sau un posibil raspuns, la intrebarea: de ce o barfa cu o prietena face minuni pentru starea de spirit a unei femei?
Tentativa de raspuns, intemeiata pe un amplu studiu coordonat de cercetatoarea Stephanie Brown, ar fi ca organismul unei femei care se simte foarte aproape, pe plan emotional, de o prietena, produce mai mult progesteron, un hormon care induce senzatia de bine si reduce anxietatea si stresul.

“Acest studiu stabileste ca progesteronul este, probabil, parte componenta a bazei neuroendocrine a bondingului social la oameni”, a aratat Stepahnie Brown, autorul principal al articolului aparut in editia iunie 2009 a revistei de specialitate Hormones and Behavior” (Hormonii si comportamentul).

Progesteronul, un hormon sexual al carui nivel fluctueaza odata cu ciclul menstrual, este prezent – in cantitati mici – si la femeile care au intrat in menopauza si la barbati. Cercetari mai vechi au demonstrat ca un nivel mai ridicat al progesteronului intensifica dorinta de a intari o relatie interpersonala, dar studiul de care ne ocupam este primul care demonstreaza ca intarirea unei relatii interpersonale duce la cresterea nivelului de progesteron. Totodata, acest studiu identifica o legatura intre aceasta crestere a progesteronului si o mai mare disponibilitate de a veni in ajutorul altora persoane, chiar daca pentru aceasta trebuie platit un pret personal.

Nivelul progesteronului este mult mai usor de masurat decat cel al oxitocinei, un hormon care joaca un rol in sentimentul de incredere in altii, in consolidarea relatiei de cuplu si in comportamentul de tip matern, atat la oameni cat si la alte mamifere. Oxitocina nu poate fi masurata decat prin prelevarea unei probe din maduva spinarii sau cu ajutorul costisitoarei scanari cu tomograful cu emisie de pozitroni. Nivelul progesteronului poate fi masurat prin analizarea salivei.

Colectivul Stephaniei Brown a examinat legatura dintre apropierea intre parteneri in cadrul relatiilor interpersonale – si progesteronul prezent in saliva. Subiectii au fost 160 de studente.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.