Greutatea si inaltimea corpului, lungimea picioarelor sau numarul pe care il purtam la pantofi sau la palarie pot furniza, afirma oamenii de stiinta, o multime de informatii despre riscul de a ne imbolnavi -- de cancer, dementa senila, maladii cardiace, ca sa dam doar cateva exemple.
Cotidianul britanic The Daily Mail a prezentat cele mai recente teorii despre legatura dintre dimensiunile corpului omenesc si anumite boli.

La femeile mai inalte de 1,75 metri exista un risc crescut de cancer mamar, iar riscul de a muri din cauza acestei boli este de asemenea mai mare decat la femeile mai scunde. Aceasta este concluzia a dou studii americane. O explicatie posibila ar fi aceea ca aceeasi hormoni care influenteaza inaltime femeilor s-ar putea sa stimuleze cresterea ductelor lactifere. Majoritatea tumorilor mamare pornesc de la acest tip de tesut. Cu cat exista mai multe ducte lactifere, cu atat este mai mare susceptibilitatea la cancerul mamar.

Cancerul la prostata

Barbatii mai inalti de 1,83 metri prezinta un risc sporit de cancer la prostata. In cadrul unui studiu realizat la un spital din Boston, Statele Unite, 22 de mii de barbati au fost monitorizati timp de peste 12 ani. S-a constatat, la barbatii mai inalti de un metru si 83 de centimetri un risc cu 60 la suta mai mare de a se imbolnavi de cancer la prostata, fata de barbatii mai scunzi de 1,70 metri. Pe de alta parte, un studiu de la Universitatea din Bristol, Anglia, a conchis ca la fiecare 10 centimetri in plus, riscul creste cu 6%. O explicatie posibila este legata de factorii de crestere. Barbatii mai inalti tind sa aiba un nivel mai ridicat de factori de crestere “L” sau IGF-1. Studii mai vechi au descoperit o corelatie intre nivelul mai ridicat al factorilor de crestere si riscul imbolnavirii de cancer la prostata.

Cancerul pancreatic

La barbatii mai inalti de 1 metru si 85 de centimetri si la femeile mai inalte de 1,68 metri, riscul imbolnavirii de cancer pancreatic creste cu 81 la suta. Cercetatori de la Instititutul National pentru Studiul Cancerului, din Statele Unite, au evaluat ca riscul imbolnavirii de cancer pancreatic creste cu intre 6 si 10 la suta de fiecare 2,5 centimetri in plus la inaltime. Potrivit unui studiu de la Washington University, acest lucru s-ar putea explica prin faptul ca aceiasi hormoni si factori de crestere care contribuie la dezvoltarea omului
s-ar putea sa mareasca pericolul unei cresteri anormale a celulelor.

Sunteti femeie si purtati numar mare la pantofi?

Un studiu realizat la Universitatea din Bristol conchide ca femeile care poarta pantofi numarul 38 sau mai mare, iar in copilarie aveau trunchiul dezvoltat in latime si erau late in umeri sunt mai predispuse la cancerul mamar. Un picior mai mare poate fi cauzat de un consum prea mare de calorii in perioada copilariei, iar acest consum exagerat determina un risc sporit de cancer la san.

Daca sunteti scund(a)

Atac de cord

Barbatii mai scunzi de 1,70 metri sunt intr-un pericol mult mai mare de atac de cord decat barbatii de peste un metru si 86 centimetri – afirma cercetatori de la universitatea americana Harvard. Probabilitatea ca un barbat de 1,85 metri sa sufere un atac de cord este cu 35 la suta mai mica decat probabilitatea ca un barbat mai scund de 1,70 metri sa aiba aceeasi soarta. Fiecare 2,5 centimetri de inaltime in plus reduc acest risc cu inca 2-3 procente.

Un alt studiu american afirma ca diferenta in privinta riscului de infarct intre barbatii scunzi si cei inalti ar fi de 60 la suta in favoarea celor inalti. O teorie afirma ca arterele scunzilor au dimensiuni mai mici, iar arterele mai subtiri sunt blocate mai usor de grasimea depusa pe peretii vasului de sange.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.