Celule reproducatoare feminine si masculine artificiale ar putea fi produse in zece ani, potrivit unui studiu publicat luni de cercetatorii britanici, progres care ar putea revolutiona complet insasi notiunea de parinte.

Potrivit cercetarilor profesorilor Behrouz Aflatoonian si Harry Morre, de la Universitatea Sheffield, din centrul Marii Britanii, se pot genera celule-susa germinale sau reproducatoare, care se afla la originea spermatozoizilor si ovulelor, din celule-susa embrionare. Dupa obtinerea celulelor-susa germinale, nu mai ramane decat sa fie implantate in organele genitale, un mediu unde conditiile hormonale sunt favorabile dezvoltarii lor in sperma, respectiv ovule.

Procedeul necesita si folosirea clonarii terapeutice, pentru ca celulele-susa germinale sa poarte semnatura genetica a persoanei careia i se implanteaza acestea. "Ne aflam inca la zece ani de la crearea unei practici clinice in acest sens, avem mult de lucru la aceasta tehnica si trebuie sa dovedim ca e lipsita de riscuri", a recunoscut insa profesorul Moore. Experimente anterioare pe soareci, efectuate in Statele Unite si Japonia, au permis deja sa se demonstreze ca este posibila producerea de celule-susa germinale pornind de la cele embrionare.

O echipa condusa de profesorul Hans Scholer de la Universitatea Pennsylvania a reusit chiar sa produca embrioni pornind de la sperma generata folosind aceasta tehnica. Potrivit Annei Smajdor, care se ocupa de chestiuni de etica la Imperial College, aceasta descoperire "deschide calea pentru noi provocari" si va conduce de exemplu la prelungirea fertilitatii femeilor dincolo de menopauza. insa aplicatiile lucrarilor de la Sheffield sunt si mai interesante decat atat.

"Aceasta tehnica ar putea permite producerea de ovule pornind de la celule-susa germinale masculine, ceea ce inseamna ca un cuplu de homosexuali ar putea avea un copil care sa fie din punct de vedere genetic al ambilor parteneri", estimeaza Smajdor. "in plus, un barbat ar putea avea un copil singur, folosindu-se sperma lui si un ovul obtinut cu aceasta tehnica", a comentat ea, estimand ca acest lucru va revolutiona modul cum definim notiunea de parinte.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.