Un student a demonstrat că internetul nu este o sursă sigură de informare, prin adăugarea unui citat fals pe pagina dedicată lui Maurice Jarre de pe Wikipedia, citat preluat apoi de numeroase ziare ca fiind al muzicianului francez, relatează Le Figaro.
Citatul fals, adăugat de studentul irlandez Shane Fitzgerald pe pagina dedicată lui Maurice Jarre, a fost preluat de numeroase cotidiene şi bloguri anglo-saxone din întreaga lume. La sfârşitul lunii aprilie, numeroase jurnale englezeşti, precum The Guardian, The London Independent, precum şi o serie de cotidiene prestigioase din India şi Australia, au preluat, în articole dedicate dispariţiei muzicianului francez, următorul citat, considerat ca fiind un gând "poetic" al artistului: "Aş putea spune că întreaga mea viaţă a fost, ea însăşi, o muzică de film. Muzica a fost viaţa mea, muzica mi-a dat viaţă, şi muzica este cea cu care vreau să rămân în memoria tuturor, după ce voi părăsi această lume.Când voi muri, în mintea mea voi auzi ultimul vals, pe care doar eu îl voi auzi". Aceste fraze, care nu au fost niciodată rostite de compozitorul răpus de cancer pe 29 aprilie, au fost, pur şi simplu, inventate de Fitzgerald şi s-au potrivit foarte bine cu ceea ce căutau jurnaliştii pentru necrologul lor.

Student la sociologie şi economie al Universităţii din Dublin, Fitzgerald îşi căuta un subiect pentru cursul despre globalizare şi, astfel, i-a venit ideea să demonstreze în ce măsură jurnaliştii sunt dependenţi de informaţia care circulă pe internet. Prima încercare a făcut-o imediat după moartea lui Jarre, publicând pe varianta englezească a enciclopediei "faimosul" citat. Site-ul Wikipedia s-a arătat neîncrezător şi, deoarece citatul nu era însoţit de o sursă, a fost şters. Fitzgerald, însă, nu a renunţat şi l-a postat din nou, de încă două ori. La a treia încercare, citatul inventat a scăpat vigilenţei celor de la Wikipedia şi a rămas publicată pe site timp de 25 de ore, suficient să fie preluată de The Guardian, The London Independent, BBC Music Magazine şi Daily Mail.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.