O pictura murala obscena realizata in zona Toscanei in urma cu opt secole este, de fapt, un poster politic

La prima vedere, o pictura murala din orasul italian Massa Marittima arata ca alte zeci de fresce realizate in epoca medievala in zona Toscanei. Daca privitorul are insa curiozitatea sa admire mai de aproape copacul care are nenumarate ramificatii va observa ceva mai putin obisnuit: crengile sunt acoperite de o multime de penisuri. In total este vorba despre 25 de reprezentari ale organului sexual masculin, de diferite forme si marimi, care pare a se afla in bataia vantului. Pictura murala dateaza din secolul al XIII-lea si s-a conservat in stare relativ buna pe un peret din orasul Massa Marittima, unde a fost descoperita in urma cu patru ani, in timpul unor lucrari de renovare. Pana recent, specialistii au crezut ca pomul-falus este un simbol al fertilitatii pentru ca acesta a rasarit dintr-o fantana, principala sursa de apa a orasului in vremurile medievale. Aceasta ipoteza a fost contrazisa insa de un expert britanic, care este de parere ca fresca este, de fapt, o piesa unica si inedita, mesajul acesteia fiind, de fapt, unul politic realizat la comanda unei factiuni din Toscana in scopul denigarii factiunii rivale. "Sunt absolut singur ca fresca este, in realitate, un poster politic", spune George Ferzoco, directorul "Centrului pentru Studii Toscane" din cadrul Universitatii Leicester din Anglia, care a dezvaluit pentru prima data aceasta teorie a sa in privinta mesajului picturii.

"Este un mesaj din partea Guelfilor care ii avertizeaza pe oameni ca daca le permit Ghebelinilor sa preia puterea, acestia din urma, odata ajunsi la conducerea provinciei, vor promova erezia, perversiunile sexuale, razboaiele civile si vrajitoriile", precizeaza Ferzoco. Guelfii si Ghebelinii erau doua grupari rivale care s-au luptat zeci de ani, in Evul Mediu, pentru preluarea puterii in Toscana si nordul Italiei. Probabil cea mai celebra victima a rivalitatii dintre cele doua factiuni a fost poetul Dante, un guelf expulzat din Florenta natala in 1302 dupa ce puterea a fost preluata de gruparea rivala.

In momentul realizarii respective fresce, Massa Marittima, orasel din nord-vestul Toscanei, este controlat de catre guelfi. "Acestia se prezentau drept reprezentantii celui mai curat partid de pe scena politica din Toscana si era o adevarata traditie pentru ei sa lanseze diverse atacuri impotriva Ghebelinilor, pe care ii considerau eretici. Si, conform convingerilor oamenilor din Evul Mediu, ereticii practicau sodomia. Aceasta este una dintre cele mai plauzibile explicatii in ceea ce priveste pomul-falus. Desi pentru omul modern acesta poate fi un mesaj codificat, destul de complex, pentru cetatenii Toscanei medievale mesajul era limpede ca lumina zilei. Continutul unui astfel de mesaj era receptat imediat. In multe situatii, omul medieval nu considera ca fiind obscene lucruri care in ziua de astazi sunt privind in acest fel iar folosirea falusului in cadrul unui mesaj politic era un lucru absolut obisnuit", a mai precizat Ferzoco. Specialistul mai spune ca femeile de sub pomul-falus sunt vrajitoare, o alta nenorocire pe care Ghebelinii ar fi adus-o cu ei odata cu venirea la putere. Una dintre femei pare sa se ridice pe varfuri pentru a pune ceva pe una din ramurile inferioare ale copacului. "In folclorul toscan exista o binecunoscuta legenda despre vrajitoarele care fura penisurile barbatilor si le pun in cuiburi de pasari, unde acestea se inmultesc si prind viata", explica Ferzoco, care mai spune ca aceasta este una din primele reprezentari ale vrajitoarelor in arta occidentala.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.