Incredibil 6 Mai 2009 03:20
Milioane de bacterii vor calatori in spatiu la bordul unui satelit al Agentiei Spatiale Americane. Aceste culturi bacteriologice au fost lansate marti intr-o misiune speciala condusa de Ames Research Center din cadrul NASA, pentru a studia eficacitatea tratamentului antibacterian in alte conditii decat cele terestre.
Pe pamant, doctorii trateaza infectiile bacteriene cu diverse medicamente. Acum, cercetarorii si-au propus sa vada in ce mod se comporta culturile de agenti patogeni in spatiul extraterestru. Experimentele anterioare au demonstrat faptul ca in astfel de conditii - de pilda, daca o persoana bolnava calatoreste la bordul unei navete spatiale - doza de medicamente necesare vindecarii este mult mai mare. Directorul acestui proiect, Bruce Yost a declarat ca studiul se va concentra pe calcularea gradului de rezistenta al acestor bacterii la tratamentul obisnuit. Pentru aceste cercetari va fi folosi un nou satelit, pe nume PharmaSat, unde o echipa de specialisti va efectua timp de 100 de ore mai multe teste medicale specifice, sub indrumarea unor medici specialisti in boli infectioase.

Conform constatarilor oamenilor de stiinta, spatiul schimba biologia umana. De pilda, astronautii aflati in misiuni pentru perioade mai lungi acuza atrofii musculare, un nivel scazut al densitatii osoase, precum si slabirea sistemului imunitar. Specialistii NASA cred ca cel mai probabil cauzele acesor perturbari in functionarea la parametri normali a organismului uman tin de reducerea gravitatiei si cresterea nivelului radiatiilor din spatiu. Aceste schimbari ar putea explica rezistenta crescuta la medicamentele antivirale, antifungice si antibacteriene.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.