Andorra, un mic principat din muntii Pirinei, intre Franta si Spania, are cea mai mare speranta de viata din intreaga lume, media fiind de 82,5 ani.

Motivele includ o dieta sanatoasa, practicarea sporturilor si, nu in ultimul rand, faptul ca traiesc la munte si au un nivel de stres relativ scazut, relateaza CNN, citat de ziare.com.

"Traim intr-un mediu foarte natural si avem o viata foarte echilibrata", a spus dr. Albert Font, de la Clinica de Geriatrie din Andorra. Pacientii sai, cu varste intre 80 si 90 de ani, isi incep ziua urcand trei etaje de scari construite in munte, pana la sala de gimnastica, unde merg pe bicicleta si fac exercitii de gimnastica.

Desi nu au prea mult teren arabil, tutunul fiind printre putinele plante crescute acolo, locuitorii Andorrei importa carne si legume de la vecinii sai, avand o dieta mediteraneana adevarata. De asemenea, exista un sentiment generalizat de fericire, sustine dr. Font, ce are la baza lipsa violentei.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.