Cercetatorii germani au creat o molecula care a existat pana acum doar in teoria unui laureat Nobel. Cunoscuta sub numele de “molecula Rydberg”, ea a fost formata printr-o legatura chimica extrem de slaba dintre doi atomi.

Cercetatorii de la Universitatea din Stuttgart au creat molecule Rydberg din doi atomi de rubidiu - un atom Rydberg si unul “normal” -, noul tip de legatura dintre acestia aparand atunci cand unul dintre ei are un electron situat foarte departe de nucleul sau, informeaza BBC News.

Noua realizare intareste teoriile fundamentale ale cuanticii, dezvoltate de fizicianul italian Enrico Fermi, distins cu Premiul Nobel in 1938, legate de modul in care electronii se comporta si interactioneaza.

Idee de anii ’30

In cadrul unui atom, electronii orbiteaza in jurul unui nucleu, fiecare din ce in ce mai departe de centru.

Un atom Rydberg este mai special, pentru ca are un electron izolat intr-o orbita cea mai indepartata de nucleul sau.

In 1934, Enrico Fermi a prezis ca daca un alt atom ar “gasi” acel electron indepartat, ratacit, ar putea interactiona cu el. “Insa Fermi nu si-a imaginat niciodata ca pot fi formate molecule daca se intampla acest lucru”, explica Chris Greene, fizician la Universitatea din Colorado, primul care a prezis ca moleculele Rydberg pot fi create.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.